c S
Dnevne novosti

Jednostavnije izdavanje putovnica za djecu

12.07.2022 07:15 ZAGREB, 11. srpnja 2022. (Hina) - Saborski zastupnici pozdravili su u ponedjeljak pojednostavljivanje procedure izdavanja putovnica za djecu što donose izmjene Zakona o putnim ispravama hrvatskih državljana.

Zakonskim izmjenama omogućiti će se da bilo koji od roditelja, kao zakonski zastupnik djeteta, može podnijeti zahtjev i preuzeti putovnicu svojeg djeteta, što do sada nije bilo moguće.

Dosad se nepotrebno otežavao postupak i podržavamo pojednostavljivanje, kazao je Siniša Hajdaš Dončić (Klub zastupnika SDP-a) .

"Svako poboljšanje i ubrzanje da se ne čuči pred šalterima podržavamo", poručila je i Anka Mrak Taritaš (Klub GLAS-a i Centra).

Davor Dretar (Klub zastupnika Domovinskog pokreta) zanimalo je što će se dogoditi u slučaju kada su roditelji u nekom konfliktu. Uvijek ima i neodgovornih roditelja koji manipuliraju djetetom, no predviđeni su mehanizmi koji priječe zlouporabe, kazao je državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova Žarko Katić.

Uvidom u maticu rođenih vidjeti će se postoje li zabilješke o lišenju roditeljske sposobnosti jednog od roditelja i u tom slučaju neće se dozvoliti izdavanje putovnice, a ako se to utvrdi naknadno putovnica će se  poništiti, pojasnio je.

Anita Pocrnić Radošević (Klub zastupnika HDZ-a) kazala je kako se zakonom uklanjaju problemi koji su uočeni kod izdavanja putovnica za djecu.