c S
Dnevne novosti

Ministarstvo: Do prijevremenih izbora na čelu Splita bit će Vladin povjerenik

06.04.2022 07:00 ZAGREB, 5. travnja 2022. (Hina) - Iz Ministarstva pravosuđa i uprave poručili su u utorak kako bi, iako još nisu zaprimili najavljene ostavke splitskog gradonačelnika Ivice Puljka i njegova zamjenika Bojana Vidoševića, do eventualnih prijevremenih izbora grad vodio povjerenik Vlade.

U priopćenju napominju kako bi, u hipotetskoj situaciji ostavke njih dvojice, bila riječ o prestanku mandata gradonačelnika te njegova zamjenika koji je na kandidaturi bio naveden prvi iza kandidata za gradonačelnika, prije isteka dvije godine mandata.

"Takva situacija regulirana je člankom 40.d (stavci 2, 3, 4 i 6), Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi te bi predviđala da do provedbe privremenih izbora dužnost obavlja povjerenik Vlade RH", navode iz Ministarstva i ističu da taj članak zakona jasno definira posljedice takvog prestanka mandata općinskog načelnika, gradonačelnika, odnosno župana.

Tvrdeći kako je imenovanje Vladina povjerenika u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave zakonom propisani postupak, podsjećaju da taj povjerenik ima ovlasti tek "tehničkog" upravljanja, osiguravajući funkcioniranje i izvršavanje redovnih službi grada. Riječ je o privremenoj funkciji, a zakon propisuje da potencijalni povjerenik mora imati visoku ili višu stručnu spremu, nije osuđivan te se protiv njega ne smije voditi kazneni postupak, kažu u Ministarstvu.

Naglasivši da dosad još nisu zaprimili najavljene ostavke splitskog gradonačelnika i njegova zamjenika, podsjećaju na zakonsku obvezu pročelnika upravnog tijela grada, nadležnog za službeničke odnose, da bez odgode obavijesti Ministarstvo o svim promjenama tijekom mandata gradonačelnika i zamjenika. To je, tvrde, jasno naznačeno i u njihovom službenom odgovoru koji je, nastavno na službeni upit, jučer poslan u Grad Split.

Zakon ne omogućuje drugom zamjeniku da obnaša dužnost gradonačelnika

Napominju i kako spomenuti zakon ne propisuje mogućnost da tzv. drugi zamjenik počne obnašati dužnost gradonačelnika, te bi se prijevremeni izbori u takvoj situaciji morali raspisati čak i nakon proteka dvije godine mandata.

"Mišljenje Ministarstva pravosuđa i uprave, stručnih službi, bazirano je isključivo na odredbama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi koje uređuju pitanja vezana uz obavljanje dužnosti izvršnog tijela u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave. Pritom je riječ o cjelovitom pristupu, a ne paušalnom tumačenju dijela odredbi koja uređuju navedeno područje", ističu u priopćenju.

Podsjećaju kako bi, u slučaju eventualnog prestanka mandata gradonačelnika Grada Splita, došlo do prestanka mandata gradonačelnika prije isteka dvije godine mandata, pa bi se u tom slučaju raspisali prijevremeni izbori za gradonačelnika, ali i njegove zamjenike.

Naime, nakon što je prošlog tjedna najavio svoju i ostavku svoga zamjenika Ivoševića, još uvijek aktualni splitski gradonačelnik Puljak navodio je kako bi grad do izbora trebao voditi njegov drugi zamjenik Antonio Kuzmanić, ne povjerenik kojeg bi imenovala Vlada, a takvom mišljenju priklonili su se i brojni ustavno-pravni stručnjaci.

Puljak je ujutro u izjavi Hini ustvrdio kako ni on niti Ivošević ne pristaju ni na kakvo drugačije, a kamoli "neispravno tumačenje zakona", pozivajući se na mišljenje ustavnih stručnjaka koji su suglasni sa stajalištem da Split do izbora može voditi onaj zamjenik koji formalno ne podnese ostavku, u ovom slučaju Kuzmanić.

"Stoga će ostavku zajedno s raspuštanjem Gradskog vijeća podnijeti i zamjenik Kuzmanić. Mi znamo da HDZ želi dobiti bilo kakav izgovor da izbjegnu izbore za Gradsko vijeće, pa im najavljujemo da je jedini izgovor s kojim će moći izaći pred birače njihov strah od građana Splita. Spremni smo im dati sve prednosti u manipuliranju kampanjom, pa neka imenuju i tri povjerenika ako žele", poručio je.

Iz HDZ-a su pak naglasili kako je riječ o "opasnom presedanu", prozivajući Puljka da politički interes jedne osobe (Ivoševića) stavlja iznad pravne države. U Mostu, čiji su gradski vijećnici donedavno s Puljkom sudjelovali u vladajućoj većini, najavili su neopozive ostavke svojih vijećnika bez mogućnosti zamjene u Gradskom vijeću, a na ostavku pozivaju i Kuzmanića kao drugog zamjenika gradonačelnika.