c S
Dnevne novosti

Novi zakon o izbornim jedinicama u proceduri prije ljeta

24.03.2023 07:05 ZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Prijedlog zakona koji bi trebao ispraviti neustavnosti zbog kojih je Ustavni sud ukinuo Zakon o izbornim jedinicama pred zastupnicima bi se trebao naći prije ljetne stanke, piše u četvrtak Večernji list.

No, HDZ-ova radna skupina zadužena za izradu tog nacrta nije se, tvrde njezini članovi, sastala više od mjesec dana, zbog čega procjenjuju da je skupina zapravo osnovana kako bi bila alibi šefu HDZ-a, premijeru Andreju Plenkoviću, pred stranačkim članstvom, posebno onim na istoku Hrvatske, čiji će glas silom Ustava ubuduće sasvim sigurno vrijediti manje nego na dosadašnjim izborima.

Najava smanjenja broja zastupnika iz Slavonije je, podsjetimo, naišla na oštro protivljenje osječko-baranjskog župana i potpredsjednika stranke Ivana Anušića, a kako bi se primirilo, vrh stranke župana je uključio u radnu skupinu.

Anušić je u međuvremenu i sam ublažio retoriku, a iz njegova kruga može se čuti kako se on više ne namjerava izlagati na ovoj temi, dok ostali slavonski župani, kojima vjerojatno jednako smeta ideja slabljenja utjecaja Slavonije u Saboru, ostaju u zavjetrini.

Što se tiče izbornog modela s kojim bi HDZ na ljeto trebao izići pred saborske zastupnike, u stranačkim se redovima i dalje barata s više mogućnosti, no iz izvora bliskih vrhu stranke može se čuti kako je prilično sigurno da će se na kraju pribjeći prekrajanju izbornih jedinica po modelu što ga je izradio Nenad Pokos, demograf iz Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar. A to bi značilo zadržavanje 10 izbornih jedinica s 14 mandata, uz minimalna teritorijalna prekrajanja kako bi se povećao broj birača u slavonskim, a smanjio u dalmatinskim jedinicama, piše novinarka Večernjeg lista Iva Boban Valečić.