c S
Dnevne novosti

Posavec i Kovač sa slobode će se braniti od optužbi za trgovanje utjecajem

13.09.2021 07:35 ZAGREB, 11. rujna 2021. (Hina) - Međimurskog župana Matiju Posavca, koji je u međuvremenu podnio ostavku, kao i bivšeg čakovečkog gradonačelnika i SDP-ovog saborskog zastupnika Stjepana Kovača policija i Uskok sumnjiče za trgovanje utjecajem, no oni će se u istrazi braniti sa slobode.

Posavec je uhićen u jednom od dva kraka antikorupcijske akcije u kojoj su Uskok, Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta i koprivničko-križevačka policija uhitili ukupno šest osoba, od kojih su četiri puštene da se brane sa slobode, izvijestili su policija i Uskok ne navodeći identitete sumnjičenih.

Bivšem međimurskom županu na teret stavljaju da je primio 10.000 kuna mita od člana upravnog vijeća županijskih cesta J. K. u zamjenu za  njegovo imenovanje, ali i da je zaposlio nećakinju poznanice i još jednu osobu. Prema Uskokovim sumnjama, Posavec je nakon pobjede na lokalnim izborima je, koristeći većinu koju vijećnici s njegove liste imaju u skupštini i odboru za izbor i imenovanja, ishodio da se na dnevni red sjednice skupštine održane u srpnju uvrsti i usvoji prijedlog odluke o imenovanju predsjednika i članova upravnog vijeća, između ostalih J. K.-a.

Posavca u istoj istrazi terete da je od trećeosumnjičenog županijskog pročelnika M. N., koji nije pušten da se brani sa slobode, zatražio da u odsjeku za imovinskopravne poslove zaposli nećakinju poznanice na radnom mjestu odgovarajućem njezinoj stručnoj spremi sveučilišnog ili stručnog prvostupnika javne uprave za koje se ne traži iskustvo iako je znao da u sistematizaciji nije postojalo radno mjesto za koje bi bio propisan takav stupanj stručne spreme. M. N. je stoga izmijenio i dopunio pravilnik i sistematizirano novo radno mjesto prilagođeno stupnju stručne spreme osobe koju je trebalo zaposliti. a zatim nakon raspisivanja natječaja za novo radno mjesto na traženje Posavca pokazao joj pitanja i zadatke prije testiranja. Uz to, donio je rješenje o njenom prijmu u službu na određeno vrijeme u svojstvu vježbenika na radno mjesto višeg upravnog referenta za imovinsko-pravne poslove.

Posavca sumnjiče i da je na mjesto samostalnog upravnog referenta za udruge zaposlio osobu koja u postupku prijema u službu nije zadovoljila na testiranju te po broju bodova nije ostvarila ni pravo izlaska na intervju. Kad je izabrana kandidatkinja odustala od zaposlenja, župan je zatražio od pročelnika da poništi oglas iako je postojala i mogućnost izbora drugog kandidata, ali i da osigura ostvarivanje najboljeg rezultata osobi koja nije zadovoljila na prvom oglasu, sumnjaju istražitelji.

Gradonačelnik s izmišljenim prijetnjama pokušao povezati protukandidata

Uskok odvojenom istragom tereti SDP-ovog saborskog zastupnika i bivšeg čakovečkog gradonačelnika Stjepana Kovača, međimurskog policajca M. S. te D. L. kojeg su angažirali da inscenira prijeteće poruke Kovaču. Gradonačelnika terete da je od policajca, za kojega je Uskok u subotu predložio istražni zatvor, zatražio da otkrije identitet osobe koja je izradila internetsku stranicu na kojoj su objavljeni navodi koje je doživio kao klevetničke i uvredljive, ali i štetne za kampanju na svibanjskim lokalnim izborima.

Kako bi inscenirali prijetnju Kovaču, što se progoni po službenoj dužnosti, policajac je angažirao trećeokrivljenog D. L.  koji je Kovaču poslao šest SMS prijetećih poruka, uključujući i prijetnje smrću. Kovač je potom zbog prijetnji prijavio nepoznatog počinitelja policiji, a taj je slučaj preuzeo osumnjičeni policajac kojega terete da je nakon utvrđenja mogućeg tvorca internetske stranice s rezultatima upoznao gradonačelnika koji je od načelnika Policijske uprave zahtijevao žurni dovršetak obrade.

Osim toga, Kovač je navodno tražio da se prije okončanja drugog kruga izbora za gradonačelnika Čakovca protiv tvorca internetske stranice nadležnom državnom odvjetništvu podnese posebno izvješće kao dopuna njegove kaznene prijave zbog prijetnje te da se podaci o tome priopće javnosti kako bi pridobio naklonost potencijalnih birača. Gradonačelnik je potom u javnosti tijekom izborne kampanje u svibnju ustvrdio da je žrtva prijetnji te da se počinitelja tog kaznenog djela može dovesti u vezu s jednim od njegovih protukandidata.

Policajca terete i da je od travnja 2019. do ožujka 2020. jednoj osobi odao da se nad njom i više drugih provode posebne dokazne radnje zbog utaje poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja vezano za trgovinu rabljenim vozilima, ali i dojavljivao podatke o policijskim radnjama, uključujući i obavijest o planiranom vremenu realizacije istraživanja. Zbog toga su dvije osobe uništile dio dokaza koji ih povezuju s kriminalnim radnjama, dok je jedna osoba prije uhićenja sakrila dio vozila nabavljenih djelovanjem zločinačkog udruženja kako bi izbjegla njihovo oduzimanje.