c S
Dnevne novosti

Porezna uprava upozorava na pokušaj prijevare oko povrata poreza

31.03.2023 06:40 ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Porezna uprava u srijedu je objavila upozorenje o pokušaju prijevare poreznih obveznika putem e-maila na temu povrata poreza, pri čemu se pošiljatelj lažno predstavlja kao Porezna uprava.
"Nastavlja se tijek kampanje pokušaja prijevare poreznih obveznika putem e-maila s naslovom 'Vaš prvi povrat poreza za tekuću godinu uplaćen je na Vaš porezni identifikacijski broj'. Pošiljatelj mailova se lažno predstavlja kao Ministarstvo financija - Porezna uprava", piše u upozorenju objavljenom na internetskoj stranici Porezne uprave.

Lažni e-mailovi dolaze s domene ured@croatia-porezna.eu, a iz Porezne uprave su upozorili da to nije njihova službena adresa, te stoga mole porezne obveznike da nikako na nju ne dostavljaju svoje osobne podatke već jednostavno izbrišu takav e-mail. Ukoliko netko od poreznih  obveznika smatra da je već postao žrtva "phishing" poruka molimo da takvu prijavu proslijede u MUP., apelirali su iz Porezne uprave.

Ovo je najnoviji u nizu pokušaja prijevare poreznih obveznika putem lažnih e-mailova, a Porezna uprava je ove godine više puta na svojoj internetskoj stranici upozorila na te pojave. "Sve češće se bilježe prijave e-mailova u kojima se pošiljatelj lažno predstavlja kao Ministarstvo financija - Porezna uprava i lažno odobrava povrat poreza, traži uplatu ili dostavu osobnih podataka koji mu omogućuju financijsku krađu. Različite adrese s kojih pristižu lažni mailovi su slične stvarnima ili aludiraju na Poreznu upravu pa osoba koja primi takvu poruku istoj treba pristupiti s posebnim oprezom. Također, mailovi mogu sadržavati i QR kodove sa šiframa koje primatelj nikako ne treba skenirati. Lažni mailovi su često gramatički netočni pa i to može biti dodatni poziv na oprez", istaknuli su iz Porezne.

Za izbjegavanje budućih neugodnosti i mogućih kompromitacija iz Porezne građanima savjetuju da izbjegavaju ustupanje svojih lozinki i računa e-pošte drugim osobama ili servisima, sugeriraju i promjenu svih postojećih lozinki novima te korištenje drugačije jače lozinke za svaki pojedini internetski servis, također, uvijek treba biti na oprezu kome se šalju povjerljive poruke i podaci, kao što treba biti i oprezan pri otvaranju privitaka od nepoznatog pošiljatelja.