c S
Dnevne novosti

Hanfa: Uklonjene nezakonitosti kod pružanja usluga distribucije osiguranja

27.08.2021 07:15 ZAGREB, 26. kolovoza 2021. (Hina) - Hanfa je u četvrtak utvrdila da su dva osiguravajuća društva uklonila nezakonitosti prilikom pružanja usluga distribucije osiguranja i predugovornog informiranja klijenata kod ugovaranja zdravstvenog osiguranja i nad njima je okončan postupak neposrednog tajnog nadzora, a rješenja o završenim nadzorima očekuju se i za ostala društva.  
"Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) na današnjoj je sjednici, između ostalog, donijelo rješenja kojima se utvrđuje da su društva Wiener osiguranje Vienna Insurance Group i Agram Life osiguranje otklonili ranije uočene nezakonitosti i unaprijedili kvalitetu obavljanja poslovanja distribucije osiguranja te je stoga nad njima okončan postupak neposrednog tajnog nadzora Hanfe.

Riječ je o nadzoru koji je usmjeren na kvalitetu informiranja potrošača i kvalitetu pružanja usluge distribucije osiguranja za pojedine distributere osiguranja, a nakon ovih rješenja, očekuju se rješenja završenih nadzora i za ostala društva", priopćeno je iz Hanfe. Pritom je objašnjava da je Wiener osiguranje Vienna Insurance Group, prema ranijem nalogu Hanfe, unaprijedilo kvalitetu obavljanja poslova distribucije zdravstvenog osiguranja na način da je unaprijedilo sustav obveznih edukacija, kao i proces provjere i praćenja stručnosti i profesionalnosti svojih internih prodavača osiguranja.

Također, unaprijeđen je i sam poslovni proces, odnosno predugovorno informiranje o zdravstvenom osiguranju na način da se klijentima prilikom predlaganja ugovora o osiguranju ili drugih pripremnih radnji za sklapanje ugovora, predaje cjelokupna predugovorna dokumentacija, a kako bi na vrijeme dobili relevantne i objektivne informacije o ponuđenom osiguranju i odredbama ugovora i mogli donijeti informiranu i jasnu odluku. Društvo Agram Life osiguranje također je, na sličan način, unaprijedilo svoj poslovni proces distribucije zdravstvenog osiguranja. Društvo je pritom izradilo nove upute za prodajnu mrežu, a koje sada uključuju obvezu uručivanja predugovorne dokumentacije za razmatranje klijentima prije sklapanja ugovora, ističu iz Hanfe.

Upravno vijeće Hanfe je na današnjoj sjednici dalo odobrenje mađarskom društvu Groupama Biztosító Zártkörűen Működő Részvénytársaság, za neposredno stjecanje kvalificiranog, 100-postotnog udjela u društvu OTP Osiguranje, sa sjedištem u Zagrebu, a odobrenje za posredno stjecanje tog udjela dobila su francuska društva Groupama Holding Filiales et Participations te Caisse nationale de Resassurance Mutuelle Agricole Groupama.