c S
Dnevne novosti

HND: Pravosudni progon se nastavlja, moguć masovni prosvjed novinara

26.05.2021 07:15 ZAGREB, 25. svibnja 2021. (Hina) - Hrvatsko novinarsko društvo (HND) upozorilo je u utorak na novi val presuda protiv medija i novinara i tužbi s enormnim odštetnim zahtjevima, uključujući i tužbe sudaca, ocijenivši to nastavkom pravosudnog progona zbog kojeg je moguć novi masovni prosvjed novinara.
“Nastavlja se pravosudna agresija protiv novinara i medija u Hrvatskoj. Nastavi li se u ovakvom ritmu novinare i medije financijski uništavati, HND ne isključuje mogućnost novih prosvjeda”, rekao je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko.

Glavni akteri "pravosudne agresije" postali suci

Podsjetio je na veliki novinarski prosvjed 2019. naglasivši da je takav prosvjed lako ponovno organizirati. Unatoč nekoliko dobrih presuda u slučajevima tužbi protiv novinara i medija krajem prošle godine, izjalovila je nada da će “pravosudna agresija” stati, a sada su njezini glavni akteri postali suci koji tuže novinare i medije. “HND je zgrožen postupkom predsjednika Županijskog suda u Osijeku Zvonka Vrbana, koji je najavio pet tužbi protiv Telegrama zbog pet tekstova Drage Hedla”, kazao je Zovko. Izrazio je žaljenje što je zagrebački Županijski sud u Zagrebu poništio nepravomoćnu oslobađajuću presudu za urednicu portala Tris Davorku Blažević u sporu koji je pokrenula sutkinja Vrhovnog suda Senka Klarić Baranović s odštetnim zahtjevom od 150.000 kuna za duševne boli. “Duševne boli su, kao što vidimo, u Hrvatskoj unosan biznis i najbolje se liječe visokim odštetnim zahtjevima”, rekao je Zovko upozorivši i na spor koji je pokrenuo sudac Županijskog suda u Zadru Ivan Marković protiv Indexa zbog tekstova o sudskim odlukama u slučaju grupnog silovanja, tražeći  99.000 kuna odštete. Osim toga, spomenuo je “opasne tužibabe” iz redova oporbe, referirajući se na sporove koje je protiv novinara i medija pokrenula SDP-ova zastupnica Romana Nikolić, ali i tužbe političara iz vladajuće stranke.

Glavna urednica portala Telegram Jelena Valentić izvijestila je kako su prošli tjedan zaprimili dopis suca Zvonka Vrbana, poznatog po "slučaju Zdravka Mamića", koji traži odštetu od 100.000 eura zbog pet tekstova Drage Hedla, te im je dao rok za očitovanje od dva tjedna, nakon čega slijedi tužba. “Tekstovi se uglavnom tiču Vrbanove imovine, a rezultat su višemjesečnog istraživanja. Sve je potkrijepljeno dokumentima i ugovorima, a Vrbana smo pokušali kontaktirati desetak puta, ali nikad nije htio iznijeti svoju stranu priče. No, nakon što smo to objavili, došao je taj njegov zahtjev”, kazala je Valentić. Potpredsjednik HND-a Branko Mijić ocijenio je postupke Vrbana, ali i cijelog hrvatskog pravosuđa, nezapamćenim i nedopustivim potezom koji zahtijeva međunarodnu istragu.

Zahtjev Plenkoviću da se brine i za hrvatske medije

“Tražimo od premijera Plenkovića da, kada već tako brine o osnovnim slobodama i demokraciji u Bjelorusiji, to isto učini i za hrvatske medije i novinare”, poručio je Mijić. Podsjetio je na negativno izvješće Freedom Housea o medijskim slobodama u Hrvatskoj , ali na slučaj predsjednika HND-a Hrvoja Zovka, koji je drugi put dobio otkaz na HRT-u. HRT je pak nedavno dobio “nagradu” europskog udruženja nevladinih udruga za “najvećeg europskog ovisnika o SLAPP tužbama protiv novinara”. “Čestitam 'sivoj eminenciji' HRT-a Mislavu Stipiću, glavnom ravnatelju Kazimiru Bačiću i šefici pravne službe Ivani Orešković Ašonja, te ih pozivam da dođu i preuzmu nagradu koju su zasluženo dobili”, kazao je Zovko ustvrdivši kako bi oni, da živimo u normalnoj državi, bili ekspresno smijenjeni.