c S
Dnevne novosti

Sabor: štedjeti treba, ali mora li se na broju članova biračkih odbora?

14.03.2014 07:24 ZAGREB, 13. ožujka 2014.(Hina), Štedjeti treba, pa i na izborima, suglasila se i saborska većina i oporba, no oporba propituje je li pravi način za to smanjenjem broja članova biračkih odbora, kako to predlaže Vlada.

Uoči europskih izbora u svibnju, Vlada predlaže da se izmjeni Zakon o izboru članova u Europski parlament iz RH i uštedi 13,2 milijuna kuna. S obzirom da se glasuje na samo jednom listiću, Vlada predlaže da birački odbori umjesto deset imaju po šest članova, a da svako općinsko, odnosno gradsko izborno povjerenstvo ima u svojoj nadležnosti najmanje 10 biračkih mjesta, objasnio je ministar uprave Arsen Bauk. Laburisti amandmanom traže da se broj biračkih mjesta poveća na 20, ali se ne slažu sa smanjenjem broja članova biračkih odbora, traže da ostane po pet članova i pet zamjenika, dakle deset.

Te amandmane treba razmotriti, kaže Peđa Grbin (SDP) suglasan da je neprimjereno da kod dva susjedna biračka povjerenstva jedno nadzire 46 biračkih mjesta, odnosno odbora, a drugo povjerenstvo samo dva odbora. Skoro polovica općinskih izbornih povjerenstava pokriva manje od pet biračkih mjesta, naglašava i ministar Bauk koji tumači da je prijedlog o smanjenju broja članova biračkih odbora došao od DIP-a. Do glasovanja o zakonu konzultirat ćemo se s Državnim izbornim povjerenstvom (DIP) , najavio je ministar, tumačeći da je u nadležnosti DIP-a i određivanje biračkih mjesta, a lokalni čelnici nemaju utjecaja na to.

Klub HDZ-a smatra da se 13 milijuna kuna moglo i drugačije uštedjeti. Naknada od 300 kuna članovima biračkih odbora može se smanjiti na razinu dnevnice, kaže Frano Matušić (HDZ) tumačeći da deset članova biračkih odbora ima rezon u činjenici da dio članova odlazi do bolesnih i birača koji ne mogu izaći na glasačko mjesto. I Milorad Pupovac (SDSS) propituje je li smanjenje broja članova biračkih odbora jedini način za uštedu. Neće li se time dovesti u pitanje princip da sve parlamentarne stranke mogu dati svoje predstavnike u odbor, odnosno hoće li "kolač dijeliti samo velike stranke, a male dobiti tek mrvice koje će pasti sa stola", pita Pupovac.

Suglasan je da nije mala stvar na jednom izbornom ciklusu uštedjeti 13,2 milijuna kuna, tim više što Hrvatska ima pet izbornih ciklusa. HDZ upozorava na neravnopranost hrvatskih državljana izvan Hrvatske koji mogu glasovati samo u konzularnim predstavništvima, s tim da se prije moraju registrirati. Zamislite, kako je nekoj starijoj osobi u BiH putovati 200 kilometara do birališta, kazao je Matušić. HDSSB-u je prihvatljiv prijedlog da jedno izborno povjerenstvo pokriva 20 biračkih odbora, a Boro Grubišić predlaže i da se čim prije postojeće kartonske glasačke kutije zamjene prozirnima. To nije skupo, kutije su trajne i izbjegle bi se manipulacije, rekao je Grubišić. U tome ga podržava laburist Branko Vukšić. "U našim kutijama se ne vidi ništa i mislim da to nije slučajno", rekao je.