c S
Dnevne novosti

Aladraović: Mjera očuvanja radnih mjesta do kraja ove godine

15.12.2021 07:25 ZAGREB, 14. prosinca 2021. (Hina) - Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović u utorak je izjavio da je mjera za očuvanje radnih mjesta definirana do kraja prosinca za one sektore kojima je ona najnužnija, istaknuvši i da Hrvatska prelazi u fazu kreiranja novih radnih mjesta, za što je osigurano više od milijardu kuna.
"Osigurali smo nešto sredstava na razdjelu HZZ-a i za mjeru skraćenog radnog vremena i za mjeru očuvanja radnih mjesta. Nadamo se i očekujemo da te mjere neće biti intenzivne iduće godine, jer prelazimo u fazu kreiranja radnih mjesta, za što smo osigurali više od milijardu kuna", naglasio je ministar Aladrović, odgovarajući na pitanja novinara na marginama konferencije The Economista: Svijet u 2022.", u organizaciji tvrtke Livit i pod pokroviteljstvom Vlade RH.

Ministar očekuje da će upravo to biti smjer u kojem će se Hrvatska kretati u 2022., dodavši da se i na konferenciji čulo da Hrvatska ide smjeru rasta, pa bi stoga onih koji trebaju mjere trebalo biti minimalno.

Ponovio je međutim da "dok postoji potreba, mi ćemo biti na raspolaganju radnicima i poslodavcima".

Odgovorio je i da se trenutno za mjere očuvanja radnih mjesta isplaćuje 40-ak milijuna kuna za 12 do 15 tisuća radnika, dok su to po sektorima organizatori raznih događanja, neke vrste prijevoza, tj. oni kojima je otežan ili odlukom stožera zabranjen rad, a što je, po njegovoj ocjeni, svedeno na minimum s obzirom na sve mjere.