c S
Dnevne novosti

Bivši austrijski vicekancelar osuđen zbog korupcije pri izmjenama zakona

30.08.2021 07:20 BEČ, 27. kolovoza 2021. (Hina) - Bivši austrijski vicekancelar Heinz-Christian Strache osuđen je u petak u Beču na 15 mjeseci zatvora uvjetno zbog korupcije.

Stracheu se stavlja na teret da je vlasniku jedne privatne bečke klinike 2017. pogodovao u izmjeni jednog zakona o zdravstvenim uslugama u privatnom sektoru. U zamjenu za to pogodovanje desno-populističke Slobodarske stranke Austrije (FPÖ) kojoj se tada Strache nalazio na čelu, privatni poduzetnik Walter Grabmueller, je stranci donirao ukupno 12.000 eura. I Grabmueller je zbog plaćanja mita također osuđen na 12 mjeseci zatvora, također uvjetno."Dokazana je činjenična povezanost između donacije bogatog prijatelja Strachea i pružene usluge", zaključila je predsjednica sudskog vijeća Claudia Maravec-Loidolt.

Prema obrazloženju presude, Grabmueller je prvo isplatio 2000 eura, a nakon što je FPÖ u parlamentu pokrenuo inicijativu za promjenu zakona o fondovima za financiranje privatnih zdravstvenih ustanova, poduzetnik je donirao daljnjih 10.000. U presudi se zaključuje kako je inicijativa za promjenu zakona išla isključivo u korist klinike poduzetnika Grubmuellera i da nije služila "interesima ostalih privatnih klinika u Austriji" pa je stoga motiv donacija jasan.

Strache se povukao sa svih političkih položaja u jeku tzv. Ibiza afere kada je, zajedno s drugim čelnicima FPÖ-a, uhvaćen na jednom tajnom videu kako pokušava prodati političke usluge u zamjenu za stranačke donacije.Zbog Ibiza afere se raspala i koalicijska vlada FPÖ-a i Narodne stranke Austrije (ÖVP) na čelu s kancelarom Sebastianom Kurzom.