c S
Dnevne novosti

Capak: Moguća promjena mjera za određivanje samoizolacije

31.08.2020 07:20 ZAGREB, 29. kolovoza 2020. (Hina) - Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i član Nacionalnog stožera civilne zaštite Krunoslav Capak najavio je u subotu moguće pooštravanje mjera za određivanje samoizolacije kao i razmatranje promjene odluke o zatvaranju fitnes centara u smjeru jače kontrole.
Gostujući u Dnevniku NoveTV Capak je kazao kako će se razmotriti prilagodba kriterija za određivanje mjera samoizolacije u skladu s novim saznanjima oko definicije bliskog kontakta Svjetske zdravstvene organizacije, a koje će to konkretno mjere biti znat će se nakon skorašnjeg sastanka stručnjaka i epidemiologa. "Mi jesmo razgovarali o tome", rekao je Capak odgovarajući na pitanje hoće li biti promjena u kriterijima kod određivanja samoizolacije s obzirom da je danas u Hrvatskoj u samoizolaciji više od devet tisuća ljudi.

Udaljenost ne znači toliko puno, maska znači jako puno

"U međuvremenu postoje neka nova saznanja oko definicije bliskog kontakta koje je objavila i Svjetska zdravstvena organizacija i mi, stručnjaci, epidemiolozi, upravni odbor Hrvatskog epidemiološkog društva, raspravljat ćemo o tome i obavijestiti javnost", pojasnio je. Po njegovim riječima, prema najnovijim istraživanjima "udaljenost ne znači toliko puno, dok maska znači jako puno". "Dakle, neke stvari ćemo modificirati u tom smjeru", rekao je Capak dodavši da će se  "negdje nešto pooštravati". Napomenuo je i kako nisu "za labavije kriterije nego za primjenu znanstvenih dokaza". "Uvijek je bolji veći oprez, dakle, pri manjem riziku da se ide u samoizolaciju, ali naravno da moramo voditi računa o tome da gospodarstvo, da društvene djelatnosti, da sve mora ići dalje", poručio je Capak.

Govoreći o odluci o zatvaranju teretana i fitnes centara na području Splitsko-dalmatinske županije rekao je kako je dobio nekoliko sms poruka. Jedna je, kazao je, za njega "neugodnog sadržaja", ali jednako tako dobio je i nekoliko poruka podrške od ljudi koji se već dugo bave fitnes industrijom. Nacionalni stožer u kontinuiranom je kontaktu sa županijskim stožerom koji je takvu odluku donio uslijed komplicirane epidemiološke situacije i temeljem epidemiološke anamneze koja je pokazala da su neki od oboljelih posjećivali teretanu, pojasnio je. Dodao je kako smatra da bi u slučaju fitnes centara, te na inicijativu samih teretana, te mjere trebalo modificirati. "Mislimo da će se ta mjera mijenjati u smjeru jače kontrole", zaključio je.