c S
Dnevne novosti

Čelnici općinskog, županijskog i Visokog kaznenog suda 31. ožujka

26.03.2021 08:09 ZAGREB, 25. ožujka 2021. (Hina) - Dok politički vrh već nekoliko mjeseci “ratuje” oko izbora čelnika Vrhovnog suda, zanemaruje se da čelne ljude mjesecima nemaju ni zagrebački Županijski sud, najveći sud u zemlji, te Visoki kazneni sud (VKS), koji je počeo raditi 1. siječnja ove godine, piše u četvrtak Večerrnji list.

Oba ta suda sada imaju vršitelje dužnosti pa je na zagrebačkom Županijskom sudu to sudac Vjeran Blažeković, a na VKZ-u sudac Ivan Turudić koji je do kraja prošle godine bio predsjednik zagrebačkoga Županijskog suda. No ta bi se situacija trebala promijeniti 31. ožujka kada bi se na sjednici Državnog sudbenog vijeća (DSV) trebali obaviti razgovori s prijavljenim kandidatima, nakon čega će, ako je suditi po onome što piše na službenoj stranici DSV-a, biti izabrani predsjednici zagrebačkoga Županijskog suda i VKS-a, ali i predsjednica Općinskog građanskog suda u Zagrebu.

Prema objavljenom rasporedu, članovi DSV-a će najprije razgovarati s kandidatkinjama za predsjednicu Općinskog građanskog suda u Zagrebu, a riječ je o Nevenki Božinović Čupin, Petri Kuščević Fraculj, Jadranki Liović Merkaš i Silviji Sunčani Stubičar. Razgovori sa spomenutim sutkinjama trebali bi potrajati od 9.30 do 10.30, nakon čega će na red doći kandidati za predsjednika zagrebačkoga Županijskog suda.

Novi predsjednik ili predsjednica najvećeg suda u zemlji birat će se među šest kandidata: sutkinja Maje Štampar Stipić, Mirele Mijoč i Vlaste Feuš te sudaca Krešimira Devčića, Tomislava Aralice i dr. sc. Olivera Mittermayera.
Natječaj za predsjednika zagrebačkog Županijskog suda raspisan je u ljeto 2020. i na njega se javilo osam kandidata. No neki su u međuvremenu, a među njima je i sudac Blažeković, povukli svoje prijave pa je na koncu ostalo šestero kandidata. Od navedenih kandidata suci Devčić i Mittermayer su suci istrage, sutkinja Štampar Stipić je sutkinja kaznenog odjela, dok su sutkinje Feuš i Mijoč te sudac Aralica s građanskog odjela.

Zadnji na red za razgovor s članovima DSV-a doći će troje kandidata za predsjednika VKS-a, a riječ je o sutkinji Lani Peto Kujundžić te sucima Željku Horvatoviću i Ivanu Turudiću, donosi Večernji list.