c S
Dnevne novosti

Dodik prekida bojkot predsjedništva radi sastanka s Erdoganom

25.08.2021 07:05 SARAJEVO, 24. kolovoza 2021. (Hina) - Srpski član predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je u utorak da će prekinuti bojkot u državnom vrhu i krajem tjedna doći u Sarajevo na sastanak s turskim predsjednikom Tayyipom Erdoganom.

"Moram ići kao izabrani predstavnik naroda. Ići ću i na redovite sjednice (tročlanog predsjedništva) ali samo kako bih mogao glasati protiv svih odluka", izjavio je Dodik novinarima u Banjoj Luci. Dodao je da ne želi dati priliku hrvatskom i bošnjačkom članu Željku Komšiću i Šefiku Džaferoviću da "velikom lideru velike države" iznose samo svoja stajališta. "Očekujem da Erdogan shvati... a on je o tome i govorio, da u BiH nikoga ne favorizira", kazao je Dodik. On očekuje i nastavak potpore Turske za autocestu koja bi Sarajevo trebala povezati s Beogradom.

Dodik od početka kolovoza odbija sudjelovati na sjednicama predsjedništva i blokira donošenje odluka, jer na taj način želi izvršiti pritisak da se ukinu izmjene kaznenog zakona kojima je bivši visoki predstavnik Valentin Inzko u srpnju uveo sankcije za osobe koje niječu ratne zločine.

Parlament Republike Srpske je nakon Inzkova poteza obvezao dužnosnike iz tog entiteta da ne sudjeluju u radu predsjedništva, vlade i državnog parlamenta sve dok se ne ukinu izmjene zakona. Dodik je u utorak opisao bojkot kao "prvu fazu izlaska iz BiH" i ustvrdio da su vrlo blizu tomu i Hrvati. Kada Srbi i Hrvati prestanu sudjelovati u radu tijela vlasti BiH, neće više biti ni te države, zaprijetio je Dodik.