c S
Dnevne novosti

Državni inspektorat: Svjetleće dekoracije pod budnim okom inspektora

07.12.2021 07:05 ZAGREB, 6. prosinca 2021. (Hina) - Tržišna inspekcija Državnog inspektorata i ove godine provodi nadzore sukladnosti rasvjetnih lanaca i rasvjetne užadi, a prvenstveno su usmjereni prema gospodarskim subjektima koji uvoze i stavljaju na tržište RH te distribuiraju tzv. "lampice", izvijestili su u ponedjeljak iz DIRH-a.

Nadzori se provode radi zaštite i sigurnosti potrošača, odnosno želi se postići da proizvodi koji su distribuirani u prodajne objekte i koji se nude potrošačima budu sukladni s propisanim zahtjevima, napisali su iz Državnog inspektorata (DIRH).

S obzirom na zahtjeve kojima navedeni proizvodi moraju udovoljiti, a koji su određeni kroz pravilnik o električnoj opremi namijenjenoj za uporabu unutar određenih naponskih granica te odgovarajućim usklađenim europskim normama, tržišni inspektori prvenstveno nadziru sukladnost predmetnih proizvoda kroz provjere dokumentacije o sukladnosti, ispravnost označavanja, uputa o korištenju i sigurnosnih upozorenja, pojasnili su iz DIRH-a.

Imajući u vidu povećanu ponudu i potražnju za spomenutim proizvodima, iz DIRH-a su pozvali potrošače da koriste te proizvode u skladu s namjenom koju je predvidio proizvođač, odnosno ako proizvod namjeravaju koristiti u zatvorenom prostoru da provjere je li na ambalaži navedeno upozorenje: "Samo za unutarnju upotrebu" ili simbol čije objašnjenje mora biti u uputama.

Potrošače su između ostalog upozorili i da ne priključuju svjetleći lanac ili uže na napajanje dok je u ambalaži, da kod svjetlećih lanaca sa zamjenjivim žaruljicama ne uklanjaju i ne mijenjaju žaruljice dok je lanac priključen na napajanje, da kod svjetlećih lanaca sa zamjenjivim serijski povezanim žaruljicama odmah zamijene pregorjele žaruljice sa žaruljicama istog tipa ili s tipom koje je preporučio proizvođač.

Također, potrošačima se napominje da kod svjetlećih lanaca ili užadi namijenjenih međusobnom povezivanju ne spajaju dijelove svjetlećeg lanca ili užeta s dijelovima drugog proizvođača, kao i da ne otvaraju ili presijecaju svjetlosno uže.

Dodali su i da navedeni proizvodi moraju sadržavati upute, priložene ili na ambalaži proizvoda, koje uz ostala trebaju imati upozorenja vezana uz korištenje na hrvatskom jeziku.

Državni inspektorat je takvu akciju proveo i tijekom 2020. godine, a u 41 inspekcijskom nadzoru pregledano je 85 modela proizvoda, pri čemu su za 15 odnosno za 17,6 posto modela utvrđeni nedostatci označavanja proizvoda kao i nepotpune upute, a što su gospodarski subjekti po traženju inspektora otklonili tijekom nadzora.

U preostala dva slučaja, budući da gospodarski subjekti nisu otklonili nepravilnosti, izrečena je upravna mjera kojima je naređeno otklanjanje nepravilnosti, odnosno zabranjeno stavljanje na tržište kontroliranih proizvoda koji su predstavljali rizik za potrošače, te su poduzete propisane prekršajne mjere, izvijestili su iz DIRH-a.