c S
Dnevne novosti

DZS: U lipnju oporavak građevinskih radova nakon tri mjeseca pada

28.08.2020 07:15 ZAGREB, 27. kolovoza 2020. (Hina) - Nakon tri mjeseca pada, u ovogodišnjem lipnju fizički obujam građevinskih radova u Hrvatskoj je na godišnjoj razini porastao za 8,5 posto, pokazuju u četvrtak objavljeni privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Rast građevinskih radova rezultat je ukidanja mjera zatvaranja gospodarstva, poduzetih s ciljem da se suzbije širenje epidemije Covida-19.Mjere su bile u primjeni od 19. ožujka, uzrokovavši u tom mjesecu pad građevinskih radova po prvi put od veljače 2018. godine, a pad obujma građevinskih radova nastavio se i u travnju i svibnju.

Tako je, nakon snažnijeg rasta početkom godine (u siječnju za 8 posto i veljači za 11,9 posto), na godišnjoj razini uslijedio pad fizičkog obujma građevinskih radova u ožujku za 0,9 posto, travnju za 4,7 posto i svibnju za 2,2 posto, dok lipanjski podaci pokazuju da građevinarstvo počinje pokazivati znakove oporavka. Prema kalendarski prilagođenim indeksima, u lipnju ove u odnosu na isti mjesec prošle godine obujam radova izvedenih na zgradama uvećan je za 9 posto, a na ostalim građevinama za 8 posto.

Obujam građevinskih radova, prema sezonski i kalendarski prilagođenim indeksima, porastao je i na mjesečnoj razini, i to za 10,5 posto. Pritom su građevinski radovi na zgradama povećani 12,2 posto, a na ostalim građevinama za 6,6 posto.U lipnju je na zgradama odrađeno 50,4 posto radnih sati, a 49,6 posto na ostalim građevinama (npr. prometna infrastruktura, cjevovodi, komunikacijski i energetski vodovi i sl.). Podaci DZS-a o fizičkom obujmu građevinskih radova pokazuju blagi rast u drugom tromjesečju ove godine u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Prema kalendarski prilagođenim indeksima, obujam građevinskih radova u razdoblju travanj-lipanj ove godine bio je za 0,3 posto veći nego u istom razdoblju prošle godine. Izvorni, neprilagođeni indeksi za prvih šest mjeseci ove godine pokazuju rast fizičkog obujma građevinskih radova za 3,1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.