c S
Dnevne novosti

Energetska povelja: EU ponovo pregovora o okviru, eurozastupnici traže povlačenje

23.10.2020 07:00 BRUXELLES, 22. listopada 2020. (Hina/AFP) - Hoće li europske klimatske ambicije zakočiti ugovor star 30 godina? 
Zastupnici u Europskom parlamentu su tražili u četvrtak da se EU povuče iz "Energetske povelje" koju smatraju "zastarjelom" i "životnim osiguranjem" fosilnih goriva ukoliko ne uspiju ponovni pregovori koje je pokrenuo Bruxelles. Potpisan 1994. "Sporazum o energetskoj povelji (ECT) je po izlasku iz hladnog rata usvojilo pedesetak država kako bi se olakšale energetske suradnje sa zemljama istočne Europe i bivšeg SSSR-a štiteći međunarodna ulaganja u tom sektoru. Kako bi se poboljšala sigurnost opskrbe, obvezuje svaku stranu da olakša tranzit energetskih proizvoda bez razlike i određuje stroge procedure za rješenje sporova između država kao i između država i tvrtki. 

Obvezujući okvir koji EU namjerava temeljno reformirati: "Trebamo pripremati ECT za budućnost, kako bi se suočili s klimatskim promjenama i zelenom tranzicijom, cilj je ugljična neutralnost 2050.", priznala je EU-ova povjerenica za energiju Kadri Simson u četvrtak u raspravi u Europskom parlamentu. Ponovno pregovaranje o sporazumu s obzirom na zabrinutost za okoliš počelo je ove godine, s dva kruga pregovora u srpnju i rujnu, a treći je bio predviđen početkom studenoga. "Izazov", jer svaka promjena zahtijeva dogovor oko pedesetak potpisnika: cilj je povlačenje fosilne energije iz ECT-a " izaziva otpore mnogih neeuropskih potpisnika" koji su i sami proizvođači ugljikovodika, naglasila je Simson. Eurozastupnici gotovo jednoglasno traže radikalnu modifikaciju, posebno kritizirajući mehanizam rješenja sporova koji prema njima sprječava napuštanje infrastruktura."Pariški sporazum, zeleni pakt.. sve to ne služni ničemu ako se nastavi energetska povelja. Čim zemlja želi ambiciozno zakonodavstvo o okolišu, države i tvrtke će ju napast na privatnim arbitražnim sudovima", upozorila je Aurore Llucq iz redova socijaldemokrata.  "Taj arhaični i klimatocidni sporazum je poput police doživotnog osiguranja za fosilne industrije", rekla je.  

"Ovaj ugovor koji samo stručnjaci poznaju može privatne tvrtke stajati milijarde eura odštete", rekao je Martin Hojsik (Renew, liberali)."Zapeli smo u tekstovima koji datiraju iz 1990-ih, a koji ne uključuju klimatski rizik. Moramo prestati odugovlačiti i izaći iz ECT-a", zaključila je Saskia Bricmont (Zeleni). No po Kadri Simson to nije tako jednostavno. "Sve su mogućnosti na stolu. Ali povlačenje je komplicirano (...) Ako EU izađe sada, morat će dvadeset godina nastaviti primjenjivati nereformirani ugovor za ulaganja koja su postojala u vrijeme povlačenja ", upozorila je.