c S
Dnevne novosti

EP za priznanje istospolnih brakova u cijeloj EU

15.09.2021 07:05 STRASBOURG, 14. rujna 2021. (Hina) - Većina zastupnika u Europskom parlamentu podržala je u utorak u Strasbourgu prijedlog rezolucije kojom se traži priznanje istospolnih brakova i registriranih partnerstva u svim zemljama članicama.

Rezoluciju kojom Europski parlament zahtijeva da EU ukloni sve prepreke s kojima se suočavaju LGBTIQ osobe pri ostvarivanju svojih temeljnih prava podržalo je 387 zastupnika, 161 zastupnik glasao je protiv, a suzdržanih je bilo 123. U rezoluciji se navodi da istospolni supružnici i partneri trebaju biti tretirani jednako kao i heteroseksualni, a brakovi i partnerstva sklopljeni u jednoj od zemalja EU-a trebaju biti priznati i u ostalim članicama.

Rezoluciju su podržali SDP-ovi zastupnici Biljana Borzan, Predrag Fred Matić i Tonino Picula i IDS-ov Valter Flego. Protiv su bili neovisni Mislav Kolakušić i konzervativac Ladislav Ilčić (Hrast) koji je 1. srpnja preuzeo mandat Ruže Tomašić u EP-u. HDZ-ovi zastupnici Sunčana Glavak, Karlo Ressler, Tomislav Sokol i Željana Zovko ostali su suzdržani.

Civilizacijski doseg

Matić je u izjavi za Hinu rekao da je usvajanje rezolucije "civilizacijsko postignuće"."Ponosan sam na kolege zastupnike koji su glasali za, posebno na svoje kolege u klubu, jer smo svojim glasom svi podržali ovu važnu rezoluciju", rekao je Matić. Valter Flego je za Hinu rekao da je nedopustivo se prava pripadnika LGBTIQ zajednice u mnogim zemljama smanjuju, umjesto da napreduju. "LGBTIQ zajednica mnogim političarima služi za dokazivanje snage. Ova je tema posebno zahvalna upravo za desne politike, da ne kažem krajnje desne, da bildaju svoje mišiće", rekao je Flego. "Ne zabravimo da je i kod nas je bilo sličnih ideja, kad se postavljalo pitanje o tome što je brak, pa inicijativa U ime obitelji i slično. Ali ovo je 2021. godina, dosta je više toga. Tražimo da se prestane s tim praksama i da se konačno svima omoguće jednaka prava", poručio je Flego, hrvatski eurozastupnik iz redova liberala.

Ilčić je u izjavi za Hinu rekao da je glasovao protiv rezolucije “jer ona svjesno pokušava izjednačiti zakonski status istospolnih parova u svim državama članicama i tako negira pravo pojedinim državama da samostalno određuju kakve će oblike zajednica priznavati, a kakve neće”. “To bi značilo da se cijela EU praktički mora voditi za najliberalnijim državama da bi se izbjegla navodna diskriminacija, što je apsurdno, protivno ugovorima i načelu supsidijarnosti"; kazao je Ilčić i rekao da se radi o golemom pritisku LGBT lobija na europske institucije. "Još je manje prihvatljiv pokušaj da se preko tih institucija potpuno razvlasti države članice. Nikako to ne mogu podržati, dapače, protiv toga ću se odlučno boriti”, poručio je.

Svi HDZ-ovi zastupnici iz redova EPP-a, Sunčana Glavak, Karlo Ressler, Tomislav Sokol i Željana Zovko, ostali su suzdržani.Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid/Nezavisni) jer umjesto na plenarnoj sjednici sudjeluje na "međunarodnom covid sastanku na vrhu u Rimu, u talijanskom parlamentu", rekao je. Na popisu objavljenom na službenim stranicama EP-a nema podataka o glasovanju SDP-ove zastupnice Romane Jerković (S&D). Iz njenog je ureda za Hinu priopćeno da su uzrok tome tehnički problemi "zbog kojih glasovanje nije zabilježeno", ali "zastupnica podržava ovu rezoluciju”.

Svima jednaka prava

Većina zastupnika u EP-u smatra da bi i obitelji istospolnih osoba i parova (“dugine obitelji”) trebale imati jednaka prava kao i one heteroseksualnih i to u svim zemljama Unije.To se odnosi i na pravo “duginih obitelji” na ponovno okupljanje kako bi se osiguralo nesmetano preseljenje u druge države unutar EU-a.Europarlamentarci su u rezoluciji također pozvali Europsku komisiju da zbog kršenja prava LGBTIQ osoba, ali i temeljnih vrijednosti EU-a, poduzme mjere protiv Rumunjske, Mađarske i Poljske.

Rumunjska vlada nije ažurirala nacionalno zakonodavstvo nakon što je Europski sud odredio da se odredbe o “supružniku/supružnici” primjenjuju na istospolne parove kao i na heteroseksualne. U Mađarskoj je u srpnju ove godine na snagu stupio diskriminacijski zakon kojim se u školama zabranjuje korištenje sadržaja vezanih za homoseksualnost, transrodnost i interspolnost. U Poljskoj je, pak, još prošle godine, veliki broj gradova i pokrajina proglasilo svoj prostor “slobodnim od LGBTIQ ideologije”, što je Europski parlament oštro osudio i odgovorio proglasivši u ožujku cijelu Europsku uniju “prostorom slobode za LGBTIQ osobe”.