c S
Dnevne novosti

Europski dužnosnik: nema pomaka nakon posljednje runde pregovora o brexitu

24.08.2020 07:20 BRUXELLES, 21. kolovoza 2020. (Hina/Reuters) - Posljednja runda pregovora između Velike Britanije i Europske unije o uređenju odnosa nakon isteka tranzicijskog razdoblja brexita krajem 2020., nije polučila veće pomake ovoga tjedna po pitanju temeljnih nesuglasica dviju strana, kazao je europski dužnosnik u petak za Reuters.
"Ništa se nije pokrenulo. Bilo je nekih tehničkih razmjena koje nisu bile u potpunosti besmislene, ali ništa značajno u bitnim pitanjima", kazao je anonimno za Reuters dužnosnik koji je uključen u pregovore.

Prošlog ožujka Velika Britanija postala je prva zemlja koja je napustila Europsku uniju, nakon 46 godina članstva, te sada Bruxelles i London pregovaraju o uređenju odnosa po pitanju trgovine, prijevoza, energetskog sektora i sigurnosti. Prijelazno razdoblje, tijekom kojega je Velika Britanija i dalje dio carinske unije s EU-om, završava krajem 2020.Neslaganja po pitanjima regulacije državnih subvencija i ribarskih kvota, pokazala su se za sada nepremostivima. 

EU kaže da dogovor treba biti spreman do samita europskih čelnika 15.-16. listopada kako bi se omogućila ratifikacija do kraja godine. Razlike također postoje po pitanju migracija, sigurnosti, mehanizma za razrješenje sporova, zaštite ljudskih prava i u drugim područjima.Usprkos problemima, EU je relativno samouvjeren, posljednjih tjedana, da sporazum može biti postignut.