c S
Dnevne novosti

Financiranje projekta zaštite od poplava karlovačko-sisačkog područja novcem EU

24.12.2021 07:00 ZAGREB, 23. prosinca 2021. (Hina) - Rekonstrukcija postojećih i izgradnja novih objekata te dogradnja i rekonstrukcija nasipa predviđena je projektom "Sustav zaštite od poplava karlovačko-sisačkog područja, 1. faza - karlovačko područje", čije je financiranje sredstvima iz EU fonda zaključkom prihvatila Vlada.

Projekt se financira preko raspoložive alokacije bespovratnim sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.", a premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade u četvrtak istaknuo je da je riječ o izuzetno važnom projektu za područje Karlovca te Karlovačke i Sisačko-moslavačke županije.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić naveo je da ukupna procijenjena vrijednost ovog dijela projekta, korisnika Hrvatskih voda, iznosi 550 milijuna kuna, procijenjeni prihvatljivi troškovi iznose 539 milijuna kuna, a bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj maksimalno 458 milijuna kuna.

Projekt predstavlja fazu velikog projekta "Sustav zaštite od poplava Karlovačko-sisačkog područja" - ukupne vrijednosti 1,683 milijardu kuna. Njegovom 1. fazom - "karlovačko područje" predviđena je rekonstrukcija postojećih i izgradnja novih regulacijskog-distribucijskih objekata te dogradanja rekonstrukcija 131,8 kilometara dionica nasipa, naveo je Ćorić.

Današnjom odlukom, istaknuo je, nastavljaju se daljnje aktivnosti u naporima da se karlovačko i sisačko područje "jednom za sva vremena obrane od poplava i štetnog djelovanja voda".

Vlada je na sjednici usvojila i Nacionalni plan izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom za razdoblje od 2021. do 2027. godine i Nacionalni plan borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti za razdoblje od 2021. do 2027. godine. Uz nacionalne planove, usvojila je i prateće akcijske planove za iduće četverogodišnje razdoblje.