c S
Dnevne novosti

Hrvatska u vrhu po razvoju digitalnih usluga

29.06.2021 07:05 ZAGREB, 28. lipnja 2021. (Hina) - Hrvatska je u samom vrhu među europskim državama po razvoju digitalnih usluga koje nudi građanima i ukupno je 89 e-usluga na raspolaganju građanima, piše u ponedjeljak Jutarnji list.

Po podacima Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, u Hrvatskoj je 1,281.911 korisnika sustava e-građanin. Tijekom pandemije korone broj korisnika povećao se za čak 50 posto. Prvog ožujka 2020. broj korisnika bio je 839.935, a s danom 26. svibnja taj broj se povećao za 441.976. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović za Jutarnji list je rekao kako nas je 2020., godina covida, natjerala ili barem požurila u traženjima rješenja u digitalnom svijetu. "Svaki put kad rješenje nekog problema ili ostvarenje nekog prava preselimo u digitalnu sferu umjesto pred šalter, šaljemo građanima jasnu poruku: Cijenimo vaše vrijeme, mislimo na vaše zdravlje", ističe Božinović.

Sve je pokrenuto još 2014. projektom izdavanja nove elektronske osobne iskaznice i pokretanjem sustava e-građani kao središnjeg mjesta za korištenje e-usluga.  Od ponuđenih usluga, građani najviše koriste digitalne usluge e-dnevnik, e-usluge porezne uprave, e-radna knjižica, e-matične knjige, e-usluge MUP-a, burza rada, e-potvrde iz mirovinskog sustava, zajednički informacijski sustav zemljišnih knjiga i katastra, uvjerenje da se ne vodi kazneni postupak, portal zdravlja, ezapis o statusu studenta, e-dozvola - predaja zahtjeva za gradnju i prostorno uređenje. 

Od svih ponuđenih aplikacija građani najviše koriste MUP-ovu aplikaciju usluga. Dosad je registrirano čak 773.165 zahtjeva. Primjerice, predan je 8401 zahtjev za e-vozačku dozvolu, 3965 zahtjeva za e-putovnicu, 4149 zahtjeva za e-prijavu boravišta hrvatskih državljana, kao i 122.568 e-prijava prebivališta novorođenog djeteta. U okviru MUP-ovih usluga postoji i ona e-detektivi, a mogu se pregledati i sve obavijesti o prometnim prekršajima. IT stručnjaci MUP-a pokrenuli su i projekt Enter Croatia. Koriste ga stranci koji namjeravaju boraviti u Hrvatskoj kako bi unaprijed dostavili svoje podatke putem web stranice i tako skratili vrijeme čekanja na granici. Sada je taj program nadograđen digitalnom covid-potvrdom. U posljednjih godinu dana putem te aplikacije zaprimljeno je 2,469.931 najava dolaska u Hrvatsku. Na tu aplikaciju integriran je i portal za prijavu zahtjeva za digitalne nomade, putem kojeg oni mogu podnijeti zahtjev za privremeni boravak do 12 mjeseci. Dosad se prijavilo 36 digitalnih nomada.

Iz Agencije za komercijalne djelatnosti (AKD) najavljuju i nove digitalne projekte. "Riječ je novoj generaciji osobne iskaznice i putovnice, biometrijske dozvole boravka, digitalne covid-19 potvrde EU. Uspostavit ćemo i platformu s elektroničkim uslugama za e/m-Potpis i e/m-Pečat, izraditi ID mobilnu aplikaciju i omogućiti građanima pravovaljano elektroničko potpisivanje putem mobilnih telefona i tableta", kaže predsjednik uprave AKD-a Jure Sertić. 

Od 2. kolovoza kreće i spajanje e-osobne iskaznice sa zdravstvenom iskaznicom, ali ne i s vozačkom dozvolom. Ministar Božinović napominje da je EU direktivom propisan izgled i sadržaj obrasca vozačkih dozvola te osobna iskaznica ne može sadržavati i vozačku. U rujnu će sustav e-građanin biti nadograđen i uslugom popis stanovništva, kućanstava i stanova 2021. Građani će se samostalno moći popisati koristeći popisni upitnik u elektroničkom obliku.