c S
Dnevne novosti

Hrvatski sabor danas glasa o povjerenju novoj Vladi

17.05.2024 08:25 ZAGREB, 16. svibnja 2024. (Hina) - Mandatar za sastavljanje nove Vlade i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u petak će u Hrvatskom saboru predstaviti nove ministre a nakon rasprave zastupnici će glasovati o povjerenju Vladi koja će imati 18 ministarstva, od kojih tri pripadaju Domovinskom pokretu.

Sjednica će početi u 9,30 sati iznošenjem stajališta zastupnika u slobodnim govorima nakon čega u 11 sati kreće rasprava o novoj Vladi. Plenković je prošli tjedan predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću donio potpise 78 zastupnika u Hrvatskom saboru u okviru postupka za davanje mandata za sastavljanje nove Vlade.

Hrvatski sabor u četvrtak je sa 79 glasova izmijenio Zakon o ustrojstvu i djelokrugu tijela državne uprave kojima se ustrojavaju dva nova ministarstva - Ministarstvo demografije i useljeništva te Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije koje je do sada bilo s resorom gospodarstva, tako da će Vlada sada imati 18 ministarstava.

Predsjednik HDZ-a, aktualni premijer i mandatar za sastavljanje nove Vlade Andrej Plenković i predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava potpisali su u četvrtak, mjesec dana od izbora, u Saboru koalicijski Sporazum koji definira suradnju između te dvije stranke u budućoj vlasti. Nakon potpisivanja koalicijskog Sporazuma Plenković nije želio otkrivati imena ministara iz redova HDZ-a, kratko poručivši da će sve reći sutra.

Predsjednik Domovinskog pokreta (DP) Ivan Penava u srijedu je objavio da će tri resora koja je dobila njihova stranka voditi Ivan Šipić kao ministar demografije i useljeništva, Josip Dabro kao ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva te Ante Šušnjar kao ministar gospodarstva.