c S
Dnevne novosti

ILO traži bolju zaštitu radnika koji rade od kuće

14.01.2021 07:25 ŽENEVA, 13. siječnja 2021. (Hina/dpa) - Radnici koji rade od kuće trebaju bolju zakonsku zaštitu, poručila je u srijedu Međunarodna organizacija rada (ILO), u kontekstu pandemije covida-19 zbog koje jača taj trend.

UN-ova agencija procijenila je u izvješću da je 20 posto radnika u svijetu bilo prisiljeno raditi od kuće na prvom vrhuncu pandemije u prvim mjesecima prošle godine. Prije pandemije, od kuće je radilo 260 milijuna ljudi, što je 7,9 posto globalne radne snage. Gotovo 166 milijuna tih ljudi bilo je u Aziji.U Europi, zemlje s najvećim brojem radnika koji rade od kuće su Britanija, Nizozemska, Finska i Austrija.

ILO je u izvješću upozorio da industrijski radnici koji rade od kuće i radnici koji od kuće rade za digitalne platforme imaju slabije socijalno osiguranje.Propise o socijalnom osiguranju često se ne provodi pravilno, a mnogi takvi radnici ga ni nemaju jer su klasificirani kao samozaposleni.ILO je utvrdio i da radnici koji rade od kuće zarađuju bitno manje od ostalih, čak i kad se isključe čimbenici kao što su dob, obrazovanje i radno mjesto.

Prijete im i zdravstveni rizici, izostanak pristupa osposobljavanju te poteškoće prilikom pridruživanja sindikatima.Kako bi se riješilo te probleme, tim radnicima treba omogućiti pravedne plaće, socijalno osiguranje i regulirano radno vrijeme, zaključio je ILO.