c S
Dnevne novosti

Krize dodatno narušavaju ravnopravnost spolova, upozorava Europski parlament

08.03.2022 07:05 STRASBOURG, 7. ožujka 2022. (Hina) - Pandemija covida-19 dodatno je pogoršala položaj žena i narušila ravnopravnost spolova, istaknuli su u ponedjeljak sudionici seminara Europskog parlamenta o promicanju ravnopravnosti spolova i upozorili na  koje načine rat u Ukrajini specifično pogađa žene.

Istraživanja o utjecaju pandemije Covid-19 pokazala su da je zbog mjera izolacije smanjena plaćena zaposlenost žena dok se znatno povećao iznos neplaćenog rada u kućanstvu te brige o djeci i starijima, istaknuto je na seminaru „Ka boljoj ravnopravnosti spolova: zakonodavni rad Europskog parlamenta“. 

Na seminaru posvećenom prioritetima parlamenta u promicanju ravnopravnosti spolova do kraja tekućeg mandata, održanom u Strasbourgu povodom Međunarodnog dana žena u Europskom parlamentu, govorili su predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola, predsjednik Odbora za prava žena (FEMM) Robert Biedroń, eurozastupnici, predstavnici organizacija za promicanje ravnopravnosti i stručnjaci.

Biedroń je u uvodnoj riječi kazao da se i muškarci moraju boriti za prava žena te da “bez žena nema demokracije“. Iako su muškarci tijekom pandemije udvostručili svoj udio kućanskih poslova, žene su i dalje nosile najveći dio tereta. No kada se gospodarstvo ponovno otvorilo tijekom ljeta 2020. žene se nisu vratile plaćenim poslovima u istoj mjeri kao muškarci, a to ukazuje da bi one mogle trpjeti dulje financijske posljedice izazvane pandemijom, upozoreno je na seminaru Europskog parlamenta.

Pored toga, porast mogućnosti rada na daljinu spasio je mnoga radna mjesta i pokazao potencijal digitalne radne snage, ali je također povećao napetosti u ravnoteži između poslovnog i privatnog života, posebno kod žena, naglasili su govornici.

Čelnica parlamenta Metsola je rekla kako je potrebno promijeniti paradigmu u mentalnom sklopu i kulturi glede uloge žena u našem društvu. Treba se odmaknuti od stereotipa da su žene prvenstveno njegovateljice i moramo se približiti Europi jednakih mogućnosti, rekla je i upozorila da žene trebaju biti prisutnije prilikom donošenja važnih odluka.

U svojem se obraćanju osvrnula na rat u Ukrajini i rekla da tamošnje žene pokazuju iznimnu snagu, hrabrost i otpornost.

„U Ukrajini su se žene zabarikadirale u svoje domove, uče kako izradititi molotovljeve koktele, rađaju na stanicama metroa i djecu školuju u bunkerima. Svaki dan moraju odlučiti skrivati se ili uzeti u ruke oružje. 20 posto ukrajinske vojske čine žene, ali mnoge od njih nisu službeno registrirane kao vojnikinje“, navela je Metsola.  
U raspravi su sudjelovale ukrajinske zastupnice Marija Mezenceva iz vladajuće stranke Sluga naroda i Inna Sovsun iz stranke Holos (Glas) koje su se vrlo emotivno osvrnule na trenutnu tešku situaciju ukrajinskih žena i djevojčica, kako onih u izbjeglištvu, tako i onih koje su ostale braniti domovinu.

"Posebno je tužan gubitak djece pred kojima je bila budućnost, no danas ih više nema", rekle su.