c S
Dnevne novosti

Malenica: Gradsko vijeće Trilja nastavlja rad

10.05.2022 07:05 OPATIJA, 9. svibnja 2022. (Hina) - Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica izjavio je u ponedjeljak da Gradsko vijeće Trilja nastavlja rad nakon odluke Visokog upravnog suda o poništenju rješenja Vlade o njegovu raspuštanju.

Malenica je rekao da triljsko Gradskog vijeće, nakon presude Visokog upravnog suda o poništenju odluke Ministarstva pravosuđa i uprave i odluke Vlade o njegovu raspuštanju, "nastavlja s radom i ima određene obaveze što se tiče donošenja proračuna".

Na pitanje namjerava li Vlada poništavati svoju odluku nakon tih presuda, Malenica je odgovorio kako "nije bilo nikakvih odluka nakon toga".On ne osjeća nikakvu osobnu odgovornost. 

"Ministarstvo je donijelo odluku temeljem nalaza inspekcijskog nadzora i uvidom u dokumente, a Visoki upravni sud je donio odluku kakvu je donio", rekao je ministar, odgovarajući na pitanje osjeća li osobnu odgovornost s obzirom na to da ga proziva predsjednica triljskoga Gradskog vijeća. 

Visoki upravni sud poništio je presudom rješenje Vlade o raspuštanju Gradskog vijeća i imenovanju povjerenice, doneseno 17. ožujka.  Gradsko vijeće donijelo je krajem prošle godine odluku o privremenom financiranju Trilja nakon što nije izglasan prijedlog proračuna gradonačelnika Ivana Bugarina (HDZ). 

Ministarstvo pravosuđa i uprave proglasilo je odluku o privremenom financiranju ništavnom, a Vlada je nakon tog raspustila Gradsko vijeće Trilja.

Visoki upravni sud prošlog je tjedna najprije poništio rješenje Ministarstva pravosuđa i uprave o ništavnosti odluke o privremenom financiranju te dan poslije i rješenje Vlade o raspuštanju Gradskog vijeća. Upravni postupak pokrenula je predsjednica Gradskog vijeća Žana Majić iz Nezavisne liste Ivana Šipića.

Malenica: U ministarstvu smo svjesni problema u resoru, ipak se vide promjene

Malenica je prije sudjelovanja na okruglom stolu o djelovanju Visokoga kaznenog suda u sklopu  Seminaru o novostima u kaznenom zakonodavstvu u Opatiji u izjavi za novinare rekao da su u ministarstvu svjesni problema u resoru, dugotrajnosti postupaka i problema s infrastrukturom. No, proteklih nekoliko godina se vide promjene, mijenja se Zakon o kaznenom postupku kako bi se ubrzali postupci i planiraju se investicije u sudsku infrastrukturu vrijedne milijardu kuna sljedećih godina, istaknuo je. Već sad se primjećuje skraćivanje trajanja postupaka i nekoliko godina imamo više riješenih od primljenih predmeta, dodao je. 

Na pitanje o pravosudnom aspektu slučaja Mirele Čavajde i ocjenama da zakon nije tumačen kako treba, Malenica je odgovorio da je to kompleksna tema te da prihvaća viđenje situacije i stav ministra Beroša o toj temi.