c S
Dnevne novosti

Malenica: Svima je u interesu da se što prije raščisti situacija u pravosuđu

25.03.2021 07:25 ZAGREB, 24. ožujka 2021. (Hina) - Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica izjavio je u srijedu da je svima interesu da se što prije raščisti situacija u pravosuđu, te pokrenu odgovarajući postupci, pokažu li se optužbe osuđenika Zdravka Mamića na račun pojedinih hrvatskih sudaca osnovanima.
U razgovoru za RTL Danas Malenica je rekao da su stigla očitovanja prozvanih osječkih sudaca te da će ih u najkraćem roku proslijediti nadležnim tijelima, ponajprije DORH-u i Uskoku, da postupe temeljem njih i razriješe ovu situaciju. "Svima nam je u interesu da se što prije raščisti ova situacija, ako su Mamićeve optužbe osnovane i istinite da se što prije pokrenu svi postupci, a u konačnici da to ima reperkusije i na njihovu sudačku dužnost", istaknuo je ministar pravosuđa i uprave . Dodao je da će i Državno sudbeno vijeće (DSV), pred kojim je pokrenut stegovni postupak, već sljedeći tjedan odlučivati o njihovoj stegovnoj odgovornosti.

Za predsjednika Vrhovnog suda Đuru Sessu kojega je također prozvao Mamić, Malenica je rekao da je u očitovanju odbacio sve optužbe i naveo da je posljednji direktni kontakt s Mamićem imao prije 15-ak godina. Upitan misli li da treba pokrenuti postupak protiv Sesse, rekao je da se čitav stegovni postupak vodi prema pravilima kaznenog postupka tako da ako postoje određene indicije i dokazi - tada se može pokrenuti stegovni postupak, a u ovom slučaju zasad protiv Sesse ne postoje takve indicije.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica najavio je da će poslati inspekcijski nadzor na Županijski sud u Osijeku. Napomenuo je da je pravosudna inspekcija ove godine već obavila 15 inspekcijskih nadzora za razliku od 2020. kada ih je bilo 13, a vjeruje da će do kraja godine pojačati njezin rad. Komentirajući slučaj Zorana Mamića, koji je unatoč pravomoćno osuđujućoj presudi otišao u BiH i potom se vratio, ministar je najavio da će revidirati odredbe Zakona o kaznenom postupku. No, naglasio je da i u postojećem zakonu postoji mogućnost da suci izreknu mjeru opreza. "Moje je mišljenje da su u ovom slučaju sudovi to trebali izreći", istaknuo je Malenica.

Vezano za izbor predsjednika Vrhovnog suda, rekao je da na čelnom mjestu vidi osobu koja će se javiti na javni poziv, ispunjava sve uvjete i prema programu može dostojno obnašati tu funkciju. Za kandidatkinju Zlatu Đurđević koju je mimo javnog poziva predlagao predsjednik Republike pozivajući se na Ustav, rekao je da su već jasno rekli da ona nije osoba koju bi oni podržali kao parlamentarna većina u varijanti kad se ne poštuje javnu proceduru, utvrđenu zakonom. Podsjetio je i na današnju izjavu premijera kako je profesorica Zlata Đurđević s katedre Kaznenog procesnog prava na Pravnom fakultetu u Zagrebu, koja je pristala biti dio protuzakonite procedure, poslala poruku da ne može biti kandidatkinja za najviše pravosudno tijelo.

Ministar Malenica ponovio je i da Đuro Sessa nije nikakav njihov kandidat koji je dobio mig da se javi na javni natječaj. "Kandidata za predsjednika Vrhovnog suda predlaže predsjednik Republike i o tom jedinom kandidatu kojeg predloži će odlučivati parlamentarna većina", zaključio je ministar.