c S
Dnevne novosti

Ministarstvo: U tijeku donošenje uredbe za povećanje koeficijenta vozačima saniteta

17.12.2021 07:20 ZAGREB, 16. prosinca 2021. (Hina) - Nastavno na današnji prosvjed vozača saniteta, Ministarstvo zdravstva izvijestilo je u četvrtak kako je već pokrenut postupak donošenja uredbe radi povećanja koeficijenata vozača saniteta.

Riječ je o Uredbi o izmjenama i dopunama Uredbe o nazivima radnih mjesta o koeficijentima složenosti poslova u javnim službama. Uredba je u postupku usuglašavanja s Ministarstvom financija te će po dobivenoj suglasnosti biti upućena u daljnju proceduru, priopćili su iz Ministarstva zdravstva.

Više od 700 vozača saniteta i 300 medicinskih sestara i tehničara u sanitetskom prijevozu najavili su ranije u četvrtak podizanje ustavne tužbe protiv Ministarstva zdravstva. Smatraju da se u Ministarstvu krši Ustav i da su zaposlenici u sanitetu diskriminirani.

Sindikalni povjerenik Vladimir Markuš kazao je da su problemi počeli 2011. kad je jedan dio vozača saniteta, medicinskih sestara i tehničara ostao na postojećem koeficijentu, dok je drugima koeficijent skinut. Smatraju da je takav odnos diskriminirajući za one koji su maknuti s njihovih koeficijenata i na taj način oštećeni za svoja primanja.

Markuš je na konferenciji za novinare koja je održana ispred KB Dubrava naglasio da cijelo vrijeme pokušavaju Ministarstvu zdravstva objasniti problematiku i doći do rješenja te kako uvijek dobivaju odgovor da budu strpljivi.

''Nedopustivo je da netko danas za isti posao dobiva manju plaću'', zaključio je Markuš.