c S
Dnevne novosti

Ministri pravosuđa raspravljaju o govoru mržnje i zločinima iz mržnje

07.02.2022 07:10 BRUXELLES/LILLE, 4. veljače 2022. (Hina) - Ministri pravosuđa država EU-a okupili su se u petak u Lilleu, na sjeveru Francuske, gdje razgovaraju o prijedlogu proširenja popisa kaznenih djela na govor mržnje i zločin iz mržnje na internetu i izvan njega kako bi se stvorio odgovarajući pravni okvir za kriminalizaciju govora mržnje i zločina iz mržnje na razini EU-a.

Trenutno ne postoji  pravna osnova za kriminalizaciju govora mržnje i zločina iz mržnje na razini EU-a i stoga je potrebno proširiti postojeći popis kaznenih djela u EU-u utvrđen u Ugovoru o funkcioniranju Europske unije kako bi se osigurala minimalna zajednička pravila o definiciji kaznenih djela i sankcija primjenjivih u svim državama članicama EU-a.

Komisija je u prosincu prošle godine pokrenula inicijativu da se govor mržnje i zločini iz mržnje uvrste u popis kaznenih djela. Sljedeći korak u tom smjeru jest da države članice odobre tu inicijativu i nakon toga Komisija može napraviti zakonodavni prijedlog.

Ministri također razgovaraju s predstavnicima velikih digitalnih platformi Facebook/Meta i Googlea. Na razgovor se nisu odazvali predstavnici Twittera, zbog čega je francusko predsjedništvo izrazilo žaljenje.

Povjerenik za pravosuđe Didier Reynders izrazio je nadu da će te digitalne platforme nastaviti surađivati s tijelima EU-a u izradi zakona o digitalnim uslugama, o kojem se trenutačno pregovara. Taj bi zakon trebao osigurati bolje funkcioniranje platformi, uklanjanje i zabranu ilegalnih sadržaja.

Domaćin sastanka, francuski ministar pravosuđa Eric Dupond-Moretti rekao je da je “krajnje vrijeme da EU usvoji zakonodavstvo koje će onemogućiti platforme da imaju zadnju riječ.” “Potreban nam je jasan i precizan okvir koji će poštovati slobodu govora”, dodao je.

U posljednje vrijeme aktualan je slučaj aplikacije Telegram, preko koje su protivnici mjera za suzbijanje pandemije covida-19 upućivali prijeteće poruke, uključujući prijetnje smrću njemačkim političarima. Njemački ministar pravosuđa Marco Buschmann pozvao je po dolasku na sastanak u Lille Telegram da “primjeni njemačko zakonodavstvo ili mu u suprotnom prijeti financijska kazna od više milijuna eura”.