c S
Dnevne novosti

Mjera potpore za samozapošljavanje je pogodak

29.06.2021 07:10 ZAGREB, 28. lipnja 2021. (Hina) - Mjera državne potpore za samozapošljavanje je uspješna, a osobe koje su dobile poticaj i obrti koji su osnovani uz poticaj komparativno su uspješniji, no što bi bili da nisu dobili potporu, pokazuje znanstveni rad dvojice hrvatskih istraživača, piše u ponedjeljak Večernji list. 
Stjepan Srhoja sa Sveučilišta u Dubrovniku i Ivan Žilić s Ekonomskog instituta Zagreb analizirali su potpore za samozapošljavanje i za otvaranje firmi i obrta odobrene od 2010. do 2017. godine, a njihov znanstveni rad objavio je vodeći svjetski časopis koji prati tematiku tržišta rada IZA Journal of Labor Policy. Pokazalo se da je u tom razdoblju država u samozapošljavanje nezaposlenih usmjerila 53,6 milijuna eura, a svako tko je na taj način pokrenuo vlastiti biznis, najčešće obrt, u prosjeku je dobio 3200 eura potpora.

Osobe koje su dobile poticaj za samozapošljavanje imaju manju vjerojatnost vraćanja u nezaposlenost, iako se dio njih vrati u nezaposlenost točno nakon što istekne mjera, a sličan profil, koji se naziva "uzmi novce i briši", vidljiv je i na podacima o obrtima. Analiza je pokazala da se nakon godinu dana ugasilo pet od 100 pokrenutih biznisa, nakon druge godine broj ugašenih biznisa penje se na 25 posto, a nakon treće godine na 34 posto. Usporedbe radi, novopečeni biznisi pokrenuti u isto vrijeme vlastitim sredstvima bez državne potpore imali su lošiju stopu preživljavanja, nakon prve godine propalo ih je 20 posto, nakon druge svaki treći, a nakon treće 40 posto. "Mjera je uspješna - osobe koje su dobile poticaj i obrti koji su osnovani uz poticaj komparativno su uspješniji no što bi bili da nisu dobili potporu", zaključuju Srhoj i Žilić. 

No, analiza firmi, odnosno obrta osnovanih uz poticaje, pokazuje kako rastu sporije u prodaji od startupova pokrenutih vlastitim novcem te zapošljavaju manje radnika. Ohrabruje što je mjera sve uspješnija kroz godine. Poticaji za samozapošljavanje dodijeljeni, primjerice, 2016. godine relativno su učinkovitiji od poticaja dodijeljenih 2010. U prvih pet mjeseci ove godine državnu potporu Zavoda za zapošljavanje za samozapošljavanje dobilo je 1580 nezaposlenih. Od ove je godina država pojačala iznos potpora te su one, ovisno o djelatnosti, od 55.000 do 130.000 kuna. Umjesto godinu dana, potpore se odobravaju na dvije godine, tako da je ta potpora postala jedna od najatraktivnijih državnih mjera za nezaposlene. Prošle godine na taj se način samozaposlilo oko 3800 osoba, rekordne 2019. nešto manje od 9000. Ukupno je od 2010. takve potpore dobilo oko 37.000 osoba.