c S
Dnevne novosti

Na Općinskom sudu obilježena 22. godišnjica ubojstva triju žena

23.09.2021 07:45 ZAGREB, 22. rujna 2021. (Hina) - Na zagrebačkom Općinskom sudu čelnici Vlade i sudstva u srijedu su obilježili 22. godišnjicu ubojstva Gordane Oraškić, Hajre Prohić i sutkinje Ljiljane Hvalec, zbog čega je današnji dan proglašen Nacionalnim danom borbe protiv nasilja nad ženama dok je Hrvatski sabor minutom šutnje odao počast svim ženama žrtvama nasilja.

„Na ovaj dan sjećamo se i svih drugih žena koje su nasilno izgubile svoje živote“, rekao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković, podsjetivši da je odlukom Sabora 22. rujna proglašen Nacionalnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, u znak sjećanja na ubojstvo koje se dogodilo 22. rujna 1999. godine. Tada je, na ročištu tijekom brakorazvodne parnice na zagrebačkom Općinskom sudu, Mato Oraškić usmrtio svoju suprugu Gordanu Oraškić i njenu odvjetnicu Hajru Prohić, te sutkinju Ljiljanu Hvalec, a ranio zapisničarku Sanju Cvetković. Obilježavanjem ovoga Dana želimo dodatno senzibilizirati javnost i ukazati na ovaj društveni problem, te poslati jasnu poruku o nultoj stopi tolerancije prema nasilju i važnosti zaštite žrtava i kažnjavanja nasilnika, rekao je Jandroković. Poseban naglasak, istaknuo je, treba staviti na važnost prepoznavanja i prijavljivanja nasilja. 

Sloboda od nasilja je pravo

Sloboda od nasilja je pravo, naglasio je u srijedu premijer Andrej Plenković na konferenciji "Integrirani pristup zaštiti od nasilja nad ženama i nasilja u obitelji“ te poručio da u Hrvatskoj postoji politička volja za borbu protiv nasilja nad ženama i u obitelji. Sloboda od nasilja je pravo koje je u kontekstu nasilja nad ženama povezano s pravom žena da ostvaruju svoja građanska, politička, ekonomska i sva druga prava i slobode, rekao je premijer u uvodnom govoru konferencije koju u povodu obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama organizira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Uklanjanje diskriminacije, neravnopravnosti i stereotipa preduvjet za suzbijanje nasilja

Ako želimo adresirati izvor nasilja onda moramo biti svjesni svih područja i vrsta diskriminacije, kao i stereotipa koji u našem društvu još uvijek postoje. Uklanjanje diskriminacije, neravnopravnosti između žena i muškaraca i štetnih stereotipa preduvjet je za suzbijanje nasilja - to nije i ne može biti ideološko pitanje", poručio je. Obitelji ne razaraju pojmovi iz Istanbulske konvencije nego nasilje iza zatvorenih vrata, dok se dio društva pretvara da to ne vidi i ne čuje, kazao je Plenković istaknuvši kako želi poslati poruku da postoji politička volja za borbu protiv nasilja nad ženama i u obitelji.

"Svjestan sam da ona sama nije dovoljna kao što nisu ni mjere koje smo do sada poduzeli. Ali vjerujem da su i te mjere pokazatelj da želimo promijeniti stvari na bolje, stvoriti društvo u kojem se institucijama vjeruje, nasilje ne tolerira, a počinitelji kažnjavaju", rekao je.

"Od tragičnog događaja prošlo je više od 20 godina, no on ostaje jednako strašan i neshvatljiv - najteži i najbolniji za obitelji ubijenih žena, a najporazniji za sustav u kojem se tako nešto moglo dogoditi", rekao je Plenković i upozorio kako u tih 20 godina prečesto svjedočimo nasilju nad ženama i gledamo razoran utjecaj nasilja ne samo na žrtve, već i društvo u cjelini.

Uz šutnju o problemu razina nasilja je rasla

Osim osuda koje slijede nakon svakog takvog događaja, ova tema je samo povremeno i prigodno bila u fokusu raznih vlada i stranaka koje su bile na vlasti i u opoziciji, dodao je premijer ocijenivši kako je taj problem bio zanemaren, guran pod tepih, o njemu se šutjelo, a za svo to vrijeme razina nasilja je rasla. Uz drugačiji pristup aktualne Vlade i političku volju za borbu protiv nasilja, koji su tu temu napokon stavili u fokus javnosti, Plenković ističe suradnju sa civilnim društvom i ratifikaciju Istanbulske konvencije. Obraćajući se predstavnicima nevladinih organizacija, koje su bile glasne i uporne i svakodnevno rade na osvješćivanju i suzbijanju nasilja nad ženama, djecom i u obitelji, Plenković je poručio kako je Vlada prepoznala i cijeni njihovo iskustvo, znanje i doprinos.

Podsjetio je na polemike koje je izazvao proces ratifikacije Istanbulske konvencije, uključujući i podijeljenosti u društvu, Hrvatskom saboru, pa i u HDZ-u. "Razlozi za protivljenje bili su od neupućenosti i neznanja, do krivih interpretacija sadržaja Konvencije, njene svrhe i dosega, kao i posljedica njene primjene", rekao je. Razloge za protivljenje ratifikaciji, kaže, Vlada je otklonila usvajanjem Interpretativne izjave, a "populističke, iracionalne i ponekad nevjerojatne konstrukcije opovrgnulo je vrijeme".- Nije se dogodilo ništa od onog čime su pojedinci i populističke stranke zastrašivali ljude, ustvrdio je, već je potvrđivanjem Konvencije poslana važna politička poruka da je nasilje nad ženama i u obitelji u Hrvatskoj neprihvatljivo.

No, iako je Vlada u protekle tri godine poduzela niz mjera, pokazatelj da naš sustav borbe protiv nasilja nije dobar i ne zadovoljava standarde propisane Konvencijom su problemi u praksi i na terenu, upozorio je. Stoga i dalje postoji znatan prostor za jačanje i dizanje tih standarda, što u stvari znači daljnju provedbu Konvencije, bolju suradnju svih nadležnih resora, veći angažman i veću političku i javnu vidljivost te teme.

Porast kaznenih djela nasilja u obitelji u vrijeme pandemije 

Plenković je upozorio da u Hrvatskoj, u vrijeme pandemije covida-19, bilježimo rast kaznenih djela nasilja u obitelji, dok s druge strane broj prekršajno prijavljenih osoba kontinuirano pada."Žrtve nasilja su u prevladavajućem broju žene, a nasilje se najčešće događa u obitelji i među bliskim osobama. Posebno nas zabrinjava rast broja femicida", rekao je. U posljednje dvije godine za više od 50 posto porastao je broj ubijenih žena, i to u oba ključna parametra - u broju ukupno ubijenih žena i u broju žena koje su ubili bivši ili sadašnji partneri. Ti trendovi nisu dobri, a jedini način na koji ih možemo preokrenuti je integrirani pristup koji uključuje suradnju svih državnih i pravosudnih tijela, ali i civilnog društva i medija, poručio je Plenković.

Sessa: Sudstvo mora učiniti više u sprječavanju nasilja

Predsjednik Europske udruge sudaca Đuro Sessa rekao je kako je ova obljetnica za njega osobno vrlo emotivna jer je tada bio druga osoba koja je ušla u sudnicu nakon ubojstva."Dobro je da se upravo takav dan obilježava kao dan borbe protiv nasilja nad ženama, dobro je da se podsjećamo toga i da smo stalno svjesni problema, koji je sve veći. Suci i sudstvo u cjelini moraju učiniti više u sprječavanju te pošasti", kazao je Sessa.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica naglasio je da se čuvajući uspomenu na tri žrtve moramo snažnije založiti protiv svakog oblika nasilja. "U borbi protiv nasilja kao država i društvo moramo biti odlučniji, u sankcioniranju stroži, a u prevenciji učinkovitiji", rekao je Malenica poručivši da će njegovo ministarstvo nastaviti graditi djelotvorniji sustav za zaštitu prava žrtava i borbu protiv svih oblika nasilja.

Zamjenik predsjednika Vrhovnog suda Marin Mrčela izjavio je kako je današnji dan podsjetnik na žrtve i poticaj za promišljanje o potrebi snažnije borbe protiv nasilja nad ženama i u društvu.Svaki segment društva treba dati svoj obol, to nije jednostavan zadatak jer uključuje i promjenu svijesti, kaže Mrčela.