c S
Dnevne novosti

Nacional prijavio prijetnju novinarima

24.05.2024 08:05 ZAGREB, 23. svibnja 2024. (Hina) - Redakcija tjednika Nacional potvrdila je kako je u ponedjeljak, 20. svibnja, zaprimila prijeteću poruku o napadu na novinare zbog čega je redakcija o tome službeno izvijestila ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića i predala prijavu policijskim istražiteljima.

U poruci koja je stigla u jutarnjim satima, s vidljivog broja mobitela, bile su izrijekom navedene izravne prijetnje novinarima Nacionala, u kojima je jasno naznačena poveznica sa stravičnim atentatom na bivšeg vlasnika Nacionala Ivu Pukanića i njegova bliskog suradnika Niku Franjića.

Nacional je prenio i autentični sadržaj poruke koja je, kako ističu poslana bez dijakritičkih znakova.

''Vi i vama slicni ste izvršili atentat na premjera Fica pisuci poluistine, lazi i huskajuci protiv ljudi koji obavljaju svoj posao kako bi ste zgrtali novac. Vas trostruki dousnik je to platio glavom, a uskoro ce i svi urednici iz 'osovine zla'. Cekamo trenutak da vas sto vise uhvatimo zajedno da ne trosimo eksploziv za samo jednog strvinara. Ljesinari koji prezive ce poceti pisati istinu i samo istinu, a ne lagati, izmisljati i pisati po narudzbi da samo zgrcu novac. Pratimo vas i vise od dvojice bit ce uspijeh, pa napisite oporuke….''

Obavijest o prijetnji Nacionalu objavljena je i kao news alert na stranici Mapping media freedom Europskog centra za novinarske i medijske slobode (ECPMF), a u redakciji Nacionala potvrdili su da su sve dostupne podatke o prijetnji predali putem službene prijave na postupanje policiji.

HND: Prijetnje Nacionalu dokaz da su za novinare u Hrvatskoj došli opasni dani

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u četvrtak je reagiralo na prijetnje upućene redakciji tjednika Nacional smatrajući ih izravnim udarcem na slobodu medija uz zaključak ''da su za novinarsku zajednicu u Hrvatskoj došli opasni dani''.

'Hrvatsko novinarsko društvo zgroženo je prijetnjama upućenima redakciji tjednika Nacional u kojima je nedvosmisleno istaknuta poveznica sa stravičnim atentatom iz 2008. na urednika i vlasnika tog tjednika Ivu Pukanića i njegova suradnika Niku Franjića. HND ih smatra izravnim ugrožavanjem sigurnosti naših kolegica i kolega iz Nacionala, uz koje stojimo, ali i izravnim udarcem na slobodu medija'', ističu u HND-u.

''Smatramo da su ovakve prijetnje izravno povezane s pogoršanjem ionako loše klime u društvu za novinarsku profesiju. Podsjetit ćemo samo na činjenicu da je premijer Andrej Plenković prije nešto više od mjesec dana Nacional, zajedno s Telegramom, N1, Indeksom i 24 sata, opasno etiketirao kao 'osovinu zla'. Također podsjećamo na otvorene prijetnje čelnika Domovinskog pokreta upućene redakciji tjednika Novosti, ali i cijeloj novinarskoj zajednici'', priopćili su iz HND-a.

Pritom su, dodaju, mediji praktički označeni kao neprijatelji države. ''Ovakve i slične neodgovorne i opasne izjave, kao i izostanak jasne i nedvosmislene osude prijetnji i napada na novinare i medije od najviših političkih predstavnika države, djeluju kao pogonsko gorivo za razne anonimne hulje – što pokazuje i sve veći broj prijetnji koje u posljednjih nekoliko tjedana primaju i ostale naše kolegice i kolege'' ističe se se u priopćenju HND-a.

U HND-u su najavili i kako će s najnovijim će drastičnim prijetnjama upoznati međunarodnu javnost i institucije te upozoriti kako su za novinarsku zajednicu u Hrvatskoj došli opasni dani. ''Poruka, međutim, onima koji nas žele zastrašiti i dalje je ista: nećete nas ušutkati'', zaključuju u HND-u.

Plenković oko prijetnji Nacionalu: Osuđujem sve prijetnje novinarima 

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je u Cetingradu komentirao prijetnje koje je zaprimilo uredništvo tjednika Nacionala, osudio je sve prijetnje novinarima, dodavši da poštuju njihov rad i slobode te kako će policija provjeriti i utvrditi tko su ti koji prijete.

Predsjednik Vlade RH posjetio je Postaju granične policije Cetingrad, a tom prigodom pomoćnik glavnog ravnatelja policije i načelnik Uprave za granicu Zoran Ničeno održao je prezentaciju o aktualnom stanju migracija i radu granične policije na navedenom području.

Na upit novinara vezano za prijeteću poruku tjedniku Nacional, o čemu je redakcija izvijestila policiju, novinari su premijera pitali je li se 'osjeća odgovornim', uz konstataciju da se u prijetećoj poruci medije kvalificira kao "osovinu zla" i  'koristio isti jezik' koji je i sam koristio.

Plenković je s čuđenjem odbacio takvo tumačenje, upitavši odakle te ideje. "Ne, ja sigurno ne. Ne znam uopće odakle vam takva ideja", odgovorio je Plenković na pitanje 'osjeća li odgovornost jer se u prijetećoj poruci koristio isti jezik koji je i sam koristio na jednom stranačkom sastanku'. Dodao je - da li možda misle na "interni govor na stranačkom sastanku koji nije bio predmet javnosti, koji je trebao figurativno objasniti neke političke pozicije, i nema nikakve veze s ovim".

Plenković je također istaknuo kako bi bilo dobro vidjeti tko su ti koji prijete i da će to sigurno utvrditi hrvatska policija. "Mi osuđujemo sve prijetnje novinarima, poštujemo njihov rad i njihove slobode, i u tome smo se dokazali", naglasio je. Na upit hoće li uredništvo Nacionala dobiti zaštitu, premijer Plenković je rekao kako to nije na njemu i da će policija provjeriti sve te prijetnje i onda će odlučiti o tome.

Upitan je li to opasno, poručio je da su prijetnje opasne svima. "Hoćete da vam ja sada citiram možda neke od članaka koji su podržavali teroristički napad na Banske dvore i (napadača) Bezuka? Hoćete da izvučem koji novinar, koji kolumnist, u kojem dnevnom tisku, koji su novinari ili komentatori rekli - eto kad im se prijeti, plaše se, boje se, boje se za sebe, za svoju obitelj? Hoćete malo da u tu sferu uđemo ili kuda idete? ", dodao je.