c S
Dnevne novosti

Nacionalno vijeće za razvoj socijalnih politika o energetskom siromaštvu

24.02.2022 07:25 ZAGREB, 23. veljače 2022. (Hina) - O energetskom siromaštvu i pristupu energiji socijalno ugroženih ali i o poduzetim mjerama i aktivnostima bilo je, među ostalim, riječi u srijedu na sjednici Nacionalnog vijeća za razvoj socijalnih politika.

O mjerama za ublažavanje rasta cijena zbog poskupljenja energenata izvijestila je državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Margareta Mađerić.

U sklopu paketa mjera za ublažavanje rasta cijena zbog poskupljenja energenata Vlade predstavljene su i tri mjere koje se odnose na socijalno ugrožene skupine za što je osigurano više od 800 milijuna kuna.

Paketom mjera proširit će se definicija ugroženih kupaca energenata te će uz postojeće korisnike uključiti korisnike nacionalne naknade za starije osobe te korisnike prava na novčanu naknadu za nezaposlene hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji.

Mjerom će se povećati mjesečni iznos naknade za ugroženog kupca energenata s 200 na 400 kuna na godinu dana te proširiti njenu namjenu i za plin, za što je osigurano 300 milijuna kuna.

Također, u sklopu mjere osigurat će se jednokratne naknade za pružatelje socijalnih usluga (pravne osobe koje pružaju smještaj, organizirano stanovanje i boravak te udomitelji) kojoj je cilj umanjiti utjecaj porasta cijena energenata na pružatelje socijalnih usluga kako bi se olakšao njihov položaj te spriječio porast cijena usluga za krajnje korisnike za što je osigurano 30 milijuna kuna.

Članovi Nacionalnog vijeća na sjednici su prihvatili izvješće o radu Vijeća za prošlu godinu kao i prijedlog plana rada za ovu godinu, navodi se u priopćenju. Vijeće je tako, između ostaloga, u 2021. godini usvojilo Akcijski plan unaprjeđenja sustava socijalne skrbi koji je prethodio paketu zakona u sklopu reforme sustava socijalne skrbi usvojenih u Saboru krajem siječnja ove godine. Za cijeli set zakona u 2022. godini izdvojit će se više od 500 milijuna kuna više nego u 2021.

Također, Vijeće je lani davalo prijedloge kako unaprijediti udomiteljstvo te raspravljalo o aktima strateškog planiranja iz područja socijalne politike, povezanih s uvjetima koji omogućavaju provedbu fondova EU u razdoblju od 2021. do 2027. godine.