c S
Dnevne novosti

Nastavak pregovora o TKU-u, sindikati nezadovoljni Vladinom ponudom

12.01.2022 07:20 ZAGREB, 11. siječnja 2022. (Hina) - Sindikati javnih i državnih službi izrazili su u utorak nezadovoljstvo nastavkom pregovora o novom Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU), jer Vlada ne pristaje ni na 13. plaću niti na povećanje osnovice plaće, već predlaže pregovore o troškovima prijevoza i sistematskih pregleda. 
Predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata Renata Čulinović-Ćaić rekla je novinarima da je Vlada glatko odbila sindikalni prijedlog o 13. plaći, a nije htjela pregovarati o povećanju osnovice.

Zahtjev za osam posto povećanja osnovice

"Nama je apsolutno neprihvatljivo da nema nikakvog prijedloga za rast osnovice u 2022. godine u javnim službama. Očekujemo da će se takav stav Vlade promijeniti", kazala je Čulinović-Ćaić. Na pitanje jesu li danas od Vlade tražili povećanje osnovice za osam posto, odgovorila je kako nisu to tražili već su čekali Vladin protuprijedlog. Porast osnovice za osam posto jedan je od prijedloga koji ovisi o tome hoće li Vlada pristati na 13. plaću ili ne. Dogovor je sindikata, ako bude 13. plaća onda ćemo korigirati taj iznos, ako ne razgovarat ćemo koji iznos bi trebali tražiti, objasnila je Čulinović-Ćaić. Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić kaže kako razumiju situaciju, ali plaće u državnim službama su premale. "Svi moraju shvatiti da porast siromaštva znači i porast kriminaliteta, prema tome će policija, pravosudna policija i carina imati više posla", rekao je Jagić. Sindikati državnih službi očekuju povećanje osnovice kao i u javnim službama. "Ako javne službe mogu dobiti osam posto naravno da ćemo i mi dobiti. Smatramo da zbog specifičnosti posla moramo biti bolje plaćeni", poručio je Jagić. Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić izjavio je kako su na temelju makro-ekonomskih pokazatelja predložili teme na koje se treba fokusirati u nastavku pregovora, a to je povećanje naknada za sistematske preglede i troškove prijevoza. "Za ovaj TKU tema su materijalna prava koja se odnose na prijevoz i sistematske preglede, a o osnovici ćemo nastaviti razgovore, koja će biti dinamika i što ćemo dogovoriti to ćemo tek vidjeti", kazao je.

Marić: Vlada je već nemalo povećala plaće državnih i javnih službenika

Vlada je već u nekoliko navrata korigirala osnovicu plaća državnih i javnih službenika, kada sve zbrojimo ne radi se o malom povećanju plaća, naglasio je Marić. Podsjetio je da prema Nacionalnom planu oporavka i otpornosti do polovice 2023. treba donijeti novi Zakon o plaćama, koji bi donio napredak u sustavu plaća. Marić je poručio da Vlada prati situaciju s inflacijom te će reagirati bude li potrebno. Napomenuo je da se u strukturi rasta cijena bitan dio odnosi na hranu i režije, a to su troškovi koji značajno sudjeluju u košarici građana s nižim primanjima, pa je i to razlog da Vlada pojačano prati kretanje cijena.