c S
Dnevne novosti

Njemački ustavni sud potvrdio obavezu cijepljenja protiv ospica

19.08.2022 07:00 BERLIN, 18. kolovoza 2022. (Hina/Reuters)  - Njemački ustavni sud u četvrtak je potvrdio obavezno cijepljenje djece protiv ospica, presudivši protiv roditelja koji su podigli tužbu.

U svojoj konačnoj odluci o tom pitanju, sud u Karlsruheu presudio je da, iako obaveza zadire u prava djece i njihovih roditelja, ona je opravdana zbog velikog rizika zaraze ospicama i potencijalnim teškim oboljenjem. 

Obavezno cijepljenje protiv ospica uvedeno je u ožujku 2020. godine. Od tada sva djeca moraju biti cijepljena ako nisu preboljela tu bolest ili ne smiju biti u vrtićima. Od obaveze su oslobođena ona djeca za koje se dokaže da se iz zdravstvenih razloga ne smiju cijepiti.

Djeca mogu ići u školu bez cjepiva jer je obrazovanje obavezno, no roditelji mogu biti kažnjeni s do 2500 eura. Federalni ustavni sud odbacio je nekoliko tužbi obitelji, objavili su suci u Karlsruheu u četvrtak. Oni smatraju kako zadiranje u temeljna prava ovom obavezom nije značajno te da je ono opravdano. 

„Bez kršenja ustavnog zakona, legislativa je dala prioritet zaštiti ljudi u riziku od ospica nad interesima djece i roditelja koji se žale“, smatraju suci. Cilj obaveznog cijepljenja je potpuno iskorjenjivanje ospica. Stručnjaci vjeruju kako se taj iznimno zarazan virus može pobijediti cijepljenjem 95 posto populacije, što još nije postignuto. Fokus je na javnim ustanovama poput vrtića i škola.