c S
Dnevne novosti

Novi pravilnik o držanju pčela nanosi štetu pčelarima - okrugli stol

10.08.2022 07:25 ZAGREB, 9. kolovoza 2022. (Hina) - Novi pravilnik o držanju pčela koji je u javnoj raspravi je neodrživ, nanosi štetu pčelarima i pčelama, a bude li usvojen mnoga poljoprivredna gospodarstva će se ugasiti, istaknuto je u utorak na okruglom stolu Mosta o pčelarstvu.

Bude li donesen u predloženom obliku, pravilnik će zauvijek ugasiti mnoga gospodarstva koja se bave pčelarstvom, jer nemaju mogućnosti izmiještanja, istaknuo je predsjednik pčelarske udruge Smreka iz Vrbovskog Saša Borić. Naveo je i kako će 70 posto postojećih pčelinjaka na području Istre, priobalja i zaobalja biti rasformirano jer je riječ o području na kojem se gradi sve više kuća za odmor. Velik je porast novoizgrađenih vila s bazenima koje dodatno smanjuju prostor za manipulaciju pčelama, a u kojima njihovi vlasnici navodno nalaze pčele, kazao je Borić te poručio da treba revidirati predloženi pravilnik kako ne bi došlo do devastacije pčelarstva.

Pčelar Ivica Fajdetić iz Rijeke je kazao kako je u prijedlogu novog pravilnika puno nedorečenosti i puno stvari koje nisu povoljne za pčelare. Naveo je da prijedlog pravilnika stavlja u nepovoljan položaj rad pčelarskog povjerenika. Naime, oni su do sada obavljali većinu poslova vlastitim vozilima i sredstvima i nadali su se da će se novim pravilnikom njihov položaj poboljšati, no to se ne predviđa. Povjerenicima se dodaju novi zadaci i obveze, a sve bez naknade i pravne zaštite, kazao je Fajdetić napominjući kako će dolaziti do problema kada dođe do nekog spora sa pčelarima koji se ne pridržavaju pravilnika. Mišljenja je i da treba definirati tko će zastupati povjerenike na terenu dođe li do spora.

Pčelar Ivan Mravak iz Splitsko-dalmatinske županije također drži kako je novi pravilnik neodrživ i ne dozvoljava pravo na rad.

"Ruralni turizam je sve jači i sve više se širi. Primjerice, moj susjed bavi se turizmom, napravio je bazen. Ja 40 godina na jednoj parceli držim pčele, on je napravio bazen i ja ću ih morati izmjestiti.. Pitam vas gdje? Na Dinaru, Velebit...?", slikovito je pojasnio. Smatra kako je potrebno stornirati predloženi pravilnik i tražiti drugo rješenje.

Načelnik Sektora za stočarstvo Ministarstva poljoprivrede Mato Čačić je kazao kako će ministarstvo uvijek voditi brigu o pčelarima i pčelarstvu. Podsjetio je kako je donesen Nacionalni pčelarski program koji je sa 14 dignut na 28 milijuna kuna, donesen je program potpore pčelarima za saniranje šteta uzrokovanih pomorom pčelinjih zajednica za ovu godinu vrijedan 1,2 milijuna kuna itd.

Pravilnik koji je napravljen je u javnoj raspravi i prihvatit će se svi konstruktivni prijedlozi, kazao je te najavio kako će 19. kolovoza biti održan sastanak u Ministarstvu poljoprivrede s pčelarima.

"Ministarstvo je tu da napravi pravilnik bolji od prijašnjeg", kazao je te dodao kako je nužan pravilnik koji će biti na korist svima - i pčelarima i građanstvu. Prijedlog pravilnika o držanju pčela koji je u javnoj raspravi do 20. kolovoza među ostalim propisuje način njihovog držanja, prijevoza, edukacija pčelara, minimalne međusobne udaljenosti i udaljenosti pčelinjaka od drugih objekata u prostoru, provedbu pašnog reda, prikupljanje podataka o košnicama spremnim za prezimljavanje i drugo.

Također, propisuje se prikupljanje podataka o proizvodnji, troškovima proizvodnje i cijenama meda, ali i zaštitu pčela te uvjete koje moraju ispunjavati oplodne stanice.