c S
Dnevne novosti

Operativni programi RH za fondove EU-a uskoro gotovi

10.03.2022 07:15 BRUXELLES, 9. ožujka 2022. (Hina) - Hrvatska je pri kraju procesa izrade operativnih programa za korištenje europskih sredstava u razdoblju 2021.-27. i sljedećih mjesec dana predat će finalne dokumente EK-u koji bi trebali biti usvojeni u prvoj polovici godine, izjavila je u srijedu ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Nataša Tramišak.

“Približavamo se završetku procesa izrade programskih dokumenta i kroz narednih mjeseca dana finalni dokumenti bit će predani Europskoj komisiji te očekujemo da će biti usvojeni već u prvoj polovici godine”, rekla je ministrica Tramišak nakon sastanka povjerenicom za regionalnu politiku Elisom Ferreirom.

Hrvatskoj je do kraja ovoga desetljeća na raspolaganju više od 25 milijardi eura europskih sredstava, od kojih je dio iz europskog plana za oporavak od posljedica koronavirusa EU sljedeće generacije, koji je odobren kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti, a drugi dio dolazi iz redovitog višegodišnjeg financijskog okvira za razdoblje od 2021. do 2027. u iznosu od 14 milijardi eura.

U predstojećem programskom razdoblju Hrvatska će imati tri operativna programa za korištenje europskih sredstava. Prvi je Konkurentnost i kohezija 2021-2027. koji se financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Kohezijskog fonda, drugi je Učinkoviti ljudski potencijali 2021.- 2027. koji se financira iz Europskog socijalnog fonda plus, a treći je Integrirani teritorijalni program, koji se financira iz  iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Kohezijskog fonda te Fonda za pravednu tranziciju.

Ministrica Tramišak kaže da kroz redovitu komunikaciju s Komisijom, ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a nastoji izraditi što kvalitetnije dokumente kako bi se iskoristile brojne mogućnosti koje se mogu financirati europskim sredstvima.

U ovom programskom razdoblju fokus je na zelenoj i digitalnoj tranziciji ali i na nastavku ulaganja usmjerenih na osnovne potrebe stanovništva.