c S
Dnevne novosti

Plenković: Pratimo situaciju s cijenama goriva, postoji prostor za intervenciju

13.10.2021 07:15 ZAGREB, 12. listopada 2021. (Hina) - Vlada prati razvoj događaja s poskupljenjem goriva, nadležni resori zaduženi su za detaljno praćenje stanja, a postoje i alati za eventualnu intervenciju bude li potrebna, rekao je u utorak premijer Andrej Plenković nakon koalicijskog sastanka.
Cijena nafte varira na globalnom i mediteranskom tržištu te se bilježi njen rast, a onda i rast cijene benzina i dizela, rekao je Plenković, podsjetivši da uz naftu te cijene čine i trošarine, marže i PDV. Dodao je da su ministri  financija i gospodarstva Zdravko Marić i Tomislav Ćorić zaduženi da "detaljno prate razvoj situacije", a sutra je i sastanak GSV-a na tu temu. "Razgovarat ćemo sa socijalnim partnerima i vidjeti kako će se situacija dalje razvijati te je li potrebna određena intervencija. Za to postoje alati. Pratimo detaljno situaciju s cijenama", rekao je Plenković.

Dodao je da se Vlada "neće igrati" s "psihološkim granicama" cijena goriva jer ne može znati kakve će cijene biti sutra i dokle mogu ići.Dodao je da su cijene goriva tijekom zadnjih godinu dana bile i znatno niže, od sedam do osam kuna, a da "tada nitko nije govorio kako ćemo iz trošarina financirati ceste ili slične troškove". Podsjetio je i na prošlotjedni zahtjev Europskoj komisiji da, s obzirom na rast cijena energenata na globalnoj razini, predloži mjere na europskoj razini.

Na prigovor cestovnih prijevoznika da Vlada pasivno promatra rast cijena goriva, rekao je da Vlada nije pasivna i da "živimo u slobodnom tržištu". "Kad su bile osam kuna cijene benzina nije nitko ništa govorio", rekao je Plenković. Što se tiče cijena plina i struje, ponovio je da građani mogu biti mirni do proljeća i ocijenio da smo po tome u boljoj poziciji od mnogih drugih zemalja.

Gorivo je u Hrvatskoj ponovno znatno poskupjelo, tako da je, prema podacima portala cijenegoriva.info, litra eurosupera 95 u prosjeku 26 lipa skuplja nego prošli tjedan, dizela 40 lipa, a autoplina 13 lipa, što je posljedica rast cijena nafte na svjetskim tržištima.  Rast cijena goriva posljedica je rasta cijena nafte na svjetskim tržištima, kao i visokog tečaja dolara, s obzirom da se naftom na svjetskim tržištima trguje u američkoj valuti. Cijene goriva u Hrvatskoj rastu i zbog visokog tečaja dolara. Prošloga je tjedna cijena eura skliznula 0,2 posto, na 1,1570 dolara, nedaleko najniže razine u 14 mjeseci.S obzirom na rast cijena goriva u Hrvatskoj, u ponedjeljak je potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić kazao da trošarine nisu nedodirljive.