c S
Dnevne novosti

Plenković: Pravni fakultet aktivno sudjeluje u kreiranju zakonodavstva

05.11.2021 07:05 ZAGREB, 4. studenoga 2021. (Hina) - Premijer Andrej Plenković u četvrtak je, čestitajući 245. obljetnicu i Dan Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, poručio da taj fakultet aktivno i u kontinuitetu sudjeluje u kreiranju hrvatskog zakonodavstva.

''Pravni fakultet ne samo da stvara stručnjake koji će pisati i primjenjivati propise, već i sam aktivno i u kontinuitetu sudjeluje u kreiranju hrvatskog zakonodavstva kroz rad vladinih radnih skupina za izradu propisa, kroz proces pregovora za članstvo u EU, suradnju s pravosudnim tijelima, pa do pružanja pomoći pri argumentaciji hrvatskih stajališta pred međunarodnim institucijama'', istaknuo je premijer.

Napomenuo je da je uloga Pravnog fakulteta kroz povijest, a posebno danas, sa sobom nosila određenu težinu koja proizlazi iz prava koje na brojne načine oblikuje politiku, ekonomiju i društvo u cjelini.

Plenković je pozvao umirovljene i sadašnje profesore te studente da poštuju visoke standarde pravne profesije i poziciju neovisnih stručnjaka, kao i da bez ograda i zadrški javno djeluju te korigiraju ono što nije točno i nema temelja u pravu.

Plenković pravnicima: Iznosite argumente i ako su nepopularni

''Iznosite argumente i mišljenje čak i ako su nepopularni, jer u ovoj struci i vašoj poziciji predanost istini zahtijeva intelektualno poštenje i otvorenost'', kazao je i zaključio da zagrebački Pravni fakultet ima punu podršku Vlade, otvorenost za suradnju i poštivanje autonomije rada fakulteta.

Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu jedna je od najstarijih institucija zagrebačkog Sveučilišta koja izvodi studijske programe preddiplomske, diplomske i poslijediplomske razine u područjima prava, socijalnog rada te javne uprave i javnih financija. Na tim studijima trenutno studira oko 5500 studenata, a godišnje na studijskim programima diplomira ih oko 530.