c S
Dnevne novosti

Pokrenuta peticija za ukidanje menstrualnog siromaštva

29.11.2021 07:00 ZAGREB, 26. studenoga 2021. (Hina) - Riječka nevladina udruga Pariter, u suradnji s nizom udruga i oporbenim zastupnicima ljevice, u petak je otvorila peticiju za smanjenje poreza na menstrualne potrepštine na pet posto koja će se potpisivati diljem Hrvatske i tražiti od Vlade da bude odgovorna prema ženama.

Inicijatorice peticiju smatraju izuzetno važnom zato što je Vlada u više navrata odbila smanjiti stopu poreza s 25 na pet posto za higijenske potrepštine.

Marinella Matejčić iz udruge Pariter izvijestila je da su krajem prošle godine proveli opsežno istraživanje o menstrualnom siromaštvu, čiji su rezultati polučili konkretne poteze jedinica lokalne samouprave i škola koje su uvele besplatne menstrualne potrepštine za učenice. No, istaknula je, izostale su reakcije Vlade i Sabora, unatoč trudu dijela zastupnica u vezi smanjenja tog poreza.

"Naše istraživanje je pokazalo da je trećina žena u Hrvatskoj prisiljena štedjeti na higijenskim ulošcima jer su im preskupi, a više od 10 posto ispitanica je navelo da nemaju dovoljno menstrualnih potrepština da ih mogu promijeniti kada god žele, kao i da si uopće ne mogu priuštiti menstrualne potrepštine", kazala je Matejčić na konferenciji za novinare u Saboru.

Menstrualne potrepštine oporezuju se kao - luksuzni proizvod

Upozorila je da se menstrualne potrepštine u Hrvatskoj oporezuju kao luksuzni proizvod s 25 posto PDV-a, što je zaista visoka porezna stopa, a riječ je i o trećem najvećem porezu robe široke potrošnje u svijetu.Tako visoka stopa PDV-a na higijenske potrepštine potiče na diskriminaciju i nejednakost u društvu i njome je pogođeno više od polovice stanovništva i znatno im je smanjena kvaliteta života, ocijenila je o dodala da su zbog tako visokog poreza žene u Hrvatskoj prisiljene kupovati manje kvalitetne menstrualne potrepštine ili ih uopće ne mogu priuštiti.

Saborska zastupnica Anka Mrak Taritaš (GLAS) istaknula je da žene ne namjeravaju odustati od smanjenja PDV-a na higijenske uloške i tampone. Podsjetila je da je GLAS već išao sa zakonskim prijedlogom smanjenja ženskog poreza na pet posto, što su vladajući odbili. To će, dodala je, u jednom trenutku postati direktiva Europske unije, ali mi žene u Hrvatskoj ćemo se i prije toga pobrinuti da žene porez u Hrvatskoj ne plaćaju samo zato što su žene.

Zastupnica Dalija Orešković iz Centra ustvrdila je da to smanjenje poreza nijednoj državi ne bi bio poseban trošak dok bi ženama značio strahovito puno. Upozorila je i da menstrualno siromaštvo dovodi do mnogih posljedica i znači da mnoge učenice ne mogu ići u školu, a žene sudjelovati na tržištu rada. Ocijenila je i da je Hrvatska postala država izokrenutih vrijednosti jer za milijarde eura koje lete nebom uvijek će se naći dovoljno financija, ali za žene još uvijek ne "jer su one u ovom društvu zadnja karika u hranidbenom lancu".

Urša Raukar iz Zeleno-lijevog bloka poduprla je inicijativu jer, kaže, menstruacija nije bolest nego dio žene dodavši da je sigurna da bi ovaj porez već davno bio pet posto da muškarci imaju menstruaciju.

Katica Glamuzina iz Kluba socijaldemokrata taj je porez nazvala seksističkim, što naš čitav porezni sustav čini seksističkim i neravnopravnim prema ženama.

SDP-ova Sabina Glasovac kazala je da za Rafale koji koštaju 1,1 milijardi eura Vlada ima, a odreći se 130 milijuna kuna koje žene uplaćuju u državni proračun samo zato što su žene, Vlada neće i to dovoljno govori o njihovim prioritetima. Građanke i građane pozvala je da svojim potpisima podrže ovu inicijativu i izbore se da Republika Hrvatska ne oporezuje žene zbog onoga što je za njih prijeka potreba.

Katarina Peović iz Radničke fronte istaknula je da je Hrvatska zemlja koja ima jedan od najmanjih poreza na kapital, ali zato među najvišima na potrošnju. U lošoj socijalnoj i ekonomskoj situaciji u kojoj se nalazimo žene stoje najlošije po svim mogućim statističkim pokazateljima, i siromaštva i socijalne isključenosti, upozorila je.
Ovo je socijalno pitanje oko kojeg bi trebalo naći konsenzus, ali kako smo čuli od vladajućih, konsenzusa nema, za razliku od onoga oko borbenih aviona, poručila je, u nadi da će im se u inicijativi pridružiti većina hrvatske javnosti.