c S
Dnevne novosti

Poništen postupak koncesioniranja Zagreb Deep Sea terminala

31.12.2020 08:07 RIJEKA, 30. prosinca 2020. (Hina) – Upravno vijeće Lučke uprave Rijeka u srijedu je donijelo odluke o poništenju postupka davanja koncesije za razvoj, poslovanje i upravljanje Zagreb Deep Sea kontejnerskim terminalom u luci Rijeka te o započinjanju novog postupka, priopćeno je iz Lučke uprave Rijeka.
U priopćenju se navodi da je Upravno vijeće u punom sastavu, s devet članova, odlučilo jednoglasno, ali nisu navedeni razlozi poništenja postupka. "Sukladno ovoj odluci, Lučka uprava Rijeka će u najkraćem mogućem zakonskom roku započeti novi postupak davanja koncesije za razvoj, poslovanje i upravljanje Zagreb Deep Sea kontejnerskim terminalom. Novi natječaj će se provoditi javnim prikupljanjem ponuda u otvorenom postupku, koji će trajati 35 dana od objave obavijesti o namjeri davanja koncesije", priopćeno je.

Iz Lučke uprave Rijeka su naveli da su u srijedu donesene i odluke o smanjenju ili oslobađanju od plaćanja lučkih pristojbi za tvrtke koje su to zatražile zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih pandemijom Covida-19. Na međunarodni natječaj Lučke uprave Rijeka za koncesiju, razvoj i upravljanje Zagreb Deep Sea kontejnerskim terminalom u riječkoj luci, u ožujku su bile prispjele dvije ponude. Ponudu je dostavila zajednica natjecatelja koju čine kineske tvrtke Ningbo Zhoushan Port Company Limited (sa 70-postotnim udjelom u konzorciju), Tianjin Port Overseas Holding Limited (20 posto) i China Road and Bridge Corporation (10 posto). Ponuđen je stalni dio godišnje koncesijske naknade od 2 milijuna eura, uz obvezu dovršenja radova druge faze u pet godina.

Ponudu je dala i zajednica natjecatelja u kojoj su nizozemska tvrtka APM Terminal BV (51 posto udjela u konzorciju) i hrvatska tvrtka Enna Logic (49 posto), u kojoj je ponuđen stalni dio koncesijske naknade od milijun eura na godinu, uz obvezu dovršetka radova druge faze u 10 godina. Lučka uprava Rijeka pokrenula je pripreme za odabir koncesionara na Zagreb Deep Sea kontejnerskom terminalu u početku 2018. Nakon što su prispjele dvije ponude očekivao se postupak evaluacije pristiglih ponuda, donošenje odluke o odabiru ekonomski najpovoljnije ponude te potpisivanje ugovora o koncesiji.

Novi kontejnerski terminal Zagreb Deep Sea je najveći kapitalni projekt koji je realiziran u okviru Rijeka Gateway projekta obnove riječkog prometnog pravca. Nalazi se na zapadnom dijelu riječkog lučkog bazena, dugačak je 400 metara, a konkurentnost mu povećava dubina mora od 20 metara. Upravno vijeće Lučke uprave Rijeka jednoglasno je usvojilo i odluku o financijskoj pomoći od 400 tisuća kuna za područje Sisačko-moslavačke županije stradalo u potresu.