c S
Dnevne novosti

Potpisan sporazum o suradnji između HANFE i AZTN-a

13.04.2022 07:20 ZAGREB, 12. travnja 2022. (Hina) - Predstavnici Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) i Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA) potpisali su sporazum o suradnji na temelju kojega će surađivati u području zaštite tržišnog natjecanja na tržištima financijskih usluga iz nadležnosti HANFE.

Sporazum su potpisali predsjednica Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja  Mirta Kapural i  predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga Ante Žigman. 

AZTN i HANFA surađivat će u području zaštite tržišnog natjecanja na tržištima financijskih usluga iz nadležnosti HANFE, koje uključuje tržište kapitala, osiguranja, kapitalizirane mirovinske štednje, leasinga i faktoringa i tržišta drugih financijskih usluga za koje je HANFA nadležna, s ciljem osiguranja djelotvornog i učinkovitog tržišnog natjecanja.

Ta tržišta uključuju i pružanje usluga na digitalnom tržištu kada se one pružaju putem digitalnih platformi ili drugih digitalnih kanala na daljinu u dijelu stvarne nadležnosti HANFE, kaže se u priopćenju AZTN-a.

Dodaje se kako će AZTN i HANFA  zajedničkim  naporima i aktivnostima osiguravati i promicati održivo i učinkovito tržišno natjecanje na navedenom tržištu, da će novim tržišnim takmacima omogućit  pristup navedenim tržištima, odnosno da će zajednički djelovati na sprječavanju svih oblika narušavanja tržišnog natjecanja poduzetnika te zlouporabe vladajućeg položaja poduzetnika na tržištu.

Suradnja će se također ostvariti i uzajamnim pružanjem odgovarajuće stručne i tehničke pomoći potrebne za rješavanje konkretnih slučajeva u nadležnosti ugovornih strana, izradom stručnih mišljenja na zahtjev i za potrebe druge ugovorne strane, izradom zajedničkih analiza i istraživanja tržišta, te razmjenom relevantnih informacija podataka.

Surađivat će se i na kontinuiranoj edukaciji stručnjaka AZTN-a i HANFE na području zaštite tržišnog natjecanja i srodnih područja, a posebno uključivanjem u obrazovne programe koje za jednu od ugovornih strana organizira neko tijelo ili organizacija, te zajedničkim organiziranjem edukacija, stručnih skupova, okruglih stolova ili konferencija.