c S
Dnevne novosti

Pravobraniteljica Ljubičić: Do ravnopravnosti spolova i izmjenama Zakona o radu

04.05.2022 07:10 KARLOVAC, 3. svibnja 2022. (Hina) - Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić rekla je u utorak u Karlovcu da bi se izmjenama Zakona o radu morala postići transparentnost plaća, a podzakonskim propisima urediti kriteriji i uvjeti napredovanja muškaraca i žena na upravljačkim dužnostima.

“To je iznimno važno i za ravnopravnost plaća i za ravnopravnost mirovina. Jaz u plaćama je u Hrvatskoj prije covida bio 13 posto, onda se tijekom pandemije smanjio na 6,5 do sedam posto, ali se s gospodarskim oporavkom na kraju 21. i na početku 22. godine jaz ponovno penje”, rekla je Ljubičić na sjednici županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova.

Istaknula je da su posljednjih pet godina razlike u plaćama između 11 i 13 posto, a u mirovinama od 22 do 24 posto na štetu žena.

U sektorima kao što je socijala, zdravstvo, prerađivačka industrija i financijski sektor ta je razlika do 28 posto.Istraživanje je pokazalo da 77 posto srednjoškolca u sve četiri hrvatske regije smatra da postoje poslovi za muškarci i za žene, da postoje tzv. muški i ženski sektori, što znači da idu sa stereotipom i predrasudom da “postoji patrijarhalno tržište rada” i potreba da se “dekonstruira prihvatljivost tih stereotipova i predrasuda”, rekla je Ljubičić.

“Zato u građanski odgoj ili kako god to zvali treba uključiti rodni egalitet, odnosno pitanje stereotipa i predrasuda o ulogama muškaraca i žena kada se radi i o tržištu rada, ali i o svemu ostalom, o gospodarskom, političkim i socijalnim djelovanju, te o obiteljskim očekivanjima o kućanskim poslovima i odgoju djece”, zaključila je Ljubičić.

Pročelnica karlovačke podružnice Zavoda za zapošljavanje Ivana Mehle iznijela je podatak Državnog zavoda za statistiku da je u sektoru za opskrbu plinom i električnom energijom, gdje su najveće neto plaće, samo 16 posto žena, u sektoru informacija i komunikacija 31 posto, a u manje plaćenim sektorima, poput zdravstvene skrbi, žene su zastupljene oko 80 posto.

Županica Martina Furdek Hajdin najavila je da će županijsko Povjerenstvo za ravnopravnost spolova otvarati teme poput ravnopravnosti žena i muškaraca na tržištu rada, te da će u suradnji s institucijama i udrugama "podizati svijest o problemima i educirati razne dijelove društva o problemima diskriminacije i važnosti ravnopravnosti spolova".

Nakon sjednice pravobraniteljica Ljubičić, županica Furdek Hajdin i članovi tog povjerenstva posjetili su tvrtku AB gradnju, a županica je tom prigodom rekla da je direktorica Marija Janžetić "primjer da i u uvjetno rečeno muškom svijetu ili struci uspješna u upravljanju tvrtkom može biti i žena”.