c S
Dnevne novosti

Premijer Plenković danas u Saboru o Ukrajini

02.03.2022 07:30 SABOR I ZASTAVE
ZAGREB, 1. ožujka 2022. (Hina) - Ruska agresija na Ukrajinu, koja je obilježila njegov prošlotjedni rad, i ovaj će tjedan biti u fokusu Hrvatskog sabora kojemu će premijer Andrej Plenković u srijedu podnijeti Izvješće o stanju u Ukrajini.

Od početka ruske agresije, 24. veljače, Hrvatska je dala snažnu podršku napadnutoj Ukrajini i najoštrije osudila ničim izazvanu rusku agresiju.

Sabor je to učinio Deklaracijom o Ukrajini kojom je pozvao Rusiju da odmah prestane s vojnim napadom i povuče svoje trupe s ukrajinskog teritorija.

Vlada je usvojila paket mjera podrške Ukrajini, mjere za mogući prihvat izbjeglica, mjere za opskrbu plinom te odluku o zabrani korištenja zračnog prostora za ruske aviokompanije i ruske zrakoplove.

Hrvatska će Ukrajinu podržati i zaštitnom vojnom opremom te pješačkim naoružanjem, ukupne vrijednosti od 124 milijuna kuna.

Vladine mjere u ponedjeljak su, nakon sastanka s premijerom, podržale i saborska većina i oporba. U srijedu će se o njima, te o situaciji u Ukrajini, razgovarati i u Saboru. Svoje mišljenje o premijerovu Izvješću, a sukladno međustranačkom dogovoru, iznosit će samo predstavnici klubova zastupnika, njih 16 i zastupnici bez kluba.

Sabor će u srijedu raspravljati i o tome kako se od 2017. do 2020. provodio Nacionalni program zaštite potrošača. Vlada, koja je o tome pripremila izvješće, ističe da je u tom razdoblju unaprijeđeno nacionalno potrošačko zakonodavstvo te organizirane dvije velike kampanje kako bi se sve potrebne informacije približile građanima, poduzetnicima i javnoj upravi.

Zastupnici će u četvrtak raspraviti o izmjenama Stečajnog i Zakona o stečaju potrošača kojima se želi djelovati preventivno na gospodarske subjekte kako bi izbjegli stečaj te skratiti razdoblja provjere ponašanja za potrošače sa sadašnjih pet na tri godine.