c S
Dnevne novosti

Prerano povlačenje državne potpore destabiliziralo bi europsko gospodarstvo

28.10.2020 07:00 LISABON, 27. listopada 2020. (Hina/Reuters) - Europske vlade moraju pažljivo tempirati povlačenje potpore gospodarstvu jer će preuranjenim potezom destabilizirati oporavak, upozorio je u utorak guverner portugalske središnje banke Mario Centeno.

"S obzirom na veliku neizvjesnost i kontinuirano slabi oporavak, rizici koje uključuje prijevremeno povlačenje potpore ozbiljni su i zahtijevaju pažljivu procjenu", naglasio je Centeno u govoru na bankarskoj konferenciji u Lisabonu.

Prijevremeno povlačenje potpora moglo bi destabilizirati oporavak regije, zaključio je portugalski guverner, član upravnog vijeća Europske središnje banke (ECB). Time se pridružio dužnosnicima britanske i njemačke središnje banke, koji su upozorili da bi ukidanje mjera potpore moglo pokrenuti val stečajeva. Ni preširoki obuhvat potpore ne bi bio mudra stragegija, dometnuo je pak Centeno. "Proširenje mjera potpore moglo bi dovesti do nepoželjnog održavanja zaposlenosti i dodjele kredita neodrživim kompanijama, što bi utjecalo na budući rast", pojasnio je portugalski guverner.

Ljetošnje ublažavanje koronamjera potaknulo je oporavak gospodarskih aktivnosti ali optimizam je u međuvremenu ustuknuo pred novim valom zaraze i opetovanim mjerama suzbijanja pandemije, pvaj puta lokalnog karaktera, poput policijskog sata i zatvaranja pojedinih regija. Više od polovine malih i srednjih poduzeća u Europi strahuje da neće preživjeti sljedećih 12 mjeseci, a svaka deseta očekuje da će u sljedećih pola godine staviti ključ u bravu, pokazalo je istraživanje konzultantske tvrtke McKinsey, provedeno u kolovozu.