c S
Dnevne novosti

Putin potpisao povlačenje Rusije iz sporazuma "Otvoreno nebo"

08.06.2021 07:15 MOSKVA, 7. lipnja 2021. (Hina/Reuters) - Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u ponedjeljak zakon kojim je službeno potvrđen izlazak Rusije iz sporazuma Otvoreno nebo, međunarodnog ugovora koji je omogućavao nenaoružane promatračke letove nad teritorijima država potpisnica.
Iako se Rusija nadala da bi Putin i američki predsjednik Joe Biden mogli razmotriti svoja stajališta o tom sporazumu na sastanku koji će se ovaj mjesec održati u Ženevi, Bidenova je administracija u svibnju obavijestila Moskvu da neće ponovno ući u taj sporazum nakon što je Donald Trump povukao SAD iz njega prošle godine. Kremlj je poručio da je odluka SAD-a o povlačenju iz sporazuma “ozbiljno narušila ravnotežu interesa” među potpisnicama i time primorala Rusiju da se također povuče. “Ovo je nanijelo ozbiljnu štetu poštivanju sporazuma i njegovoj važnosti u izgradnji povjerenja i transparentnosti, (uzrokujući) prijetnju ruskoj nacionalnoj sigurnosti”, priopćio je Kremlj u ponedjeljak putem svoje web stranice.

Moskva se nadala da će Biden preinačiti Trumpovu odluku, no to se nije dogodilo, a Bidenova je administracija navela da je takva odluka donesena jer je Rusija kršila sporazum, što je iz Moskve demantirano. Rusija je svoj izlazak najavila u siječnju, nakon čega je vlada u svibnju pokrenula proceduru za formalizaciju povlačenja. Ruski dužnosnici izrazili su žaljenje zbog američke odluke koju su nazvali “političkom pogreškom” te su upozorili da će taj potez otežati raspravu o kontroli naoružanja koja je na rasporedu na skorašnjem summitu u Ženevi.