c S
Dnevne novosti

Ryanair dobio prve sudske bitke protiv državne pomoći KLM-u i TAP-u

20.05.2021 07:16 BRUXELLES, 19. svibnja 2021. (Hina/Reuters) - Europski sud uvažio je žalbu irskog prijevoznika Ryanaira i poništio odluku Europske komisije kojom je odobrena državna pomoć nizozemskom KLM-u i portugalskom TAP-u, upozorivši na "neadekvatno obrazloženje".

"Opći sud poništava odluku Komisije kojom je odobrena nizozemska financijska pomoć zrakoplovnoj kompaniji KLM u pandemiji covida 19, usred pandemije covida 19, uz neadekvatno obrazloženje", priopćio je sud. Poništenje odluke i povrat pomoći bit će suspendirani dok Komisija ne donese nove odluke, naglasio je sud. Iz istog je razloga poništena dozvola EK za državnu pomoć portugalskom prijevozniku TAP-u. Komsija je odobrila 3,4 milijarde eura nizozemske pomoći KLM-u i 1,2 milijarde eura portugalskog kredita Transportes Aereos Portuguesesu (TAP) prošle godine.

"Dozvole EK za državnu potporu Air France-KLM-u i TAP-u bila su u suprotnosti s temeljnim načelima zakona EU-a i poništile su napredak u procesu liberalizacije zračnog prometa nagrađivanjem neučinkovitosti i poticanjem nelojalne konkurencije", objavio je Ryanair nakon presude. Iz KLM-a su pak poručili da presuda neće imati konzekvence jer kompanija neće morati vratiti državnu pomoć dok Komisija ne analizira svoju odluku. U TAP-u nisu željeli komentirati presudu. Portugalski premijer Antonio Costa rekao je novinarima da je odluka preliminarna i da je pomoć opravdana s obzirom na posljedice pandemije koronavirusa. "S obzirom na krizu koja je pogodila zrakoplovni sektor širom svijeta, bilo je nezamislivo da Komisija ne ukine ograničenja za državnu pomoć", naglasio je Costa. "Neutemeljena bi bila ocjena da njihovi stručnjaci nisu dobro proučili materiju", dodao je portugalski premijer.

U odvojenom je sporu europski sud danas odbacio žalbu Ryanaira na zeleno svjetlo Bruxellesa španjolskom 10 milijardi eura vrijednom fondu za pomoć tvrtkama pogođenim koronakrizom, presudivši da je u skladu a zakonima EU-a. U travnju suci su potvrdili i dozvolu EK za potporu SAS-u i Finnairu, a u veljači ovjerili su i dozvole za potporu Air Franceu. Ryanair je podigao ukupno 16 tužbi protiv Komisije zbog odobravanja državnih potpora aviokompanijama, uključujući Lufthansu, KLM, Austrian Airlines i TAP, i državnim programima koji uglavnom pogoduju nacionalnim avioprijevoznicima, napominje Reuters. Vlade širom svijeta upumpale su milijarde eura u zrakoplovni sektor, teško pogođen mjerama zatvaranja koje su vlade uvele kako bi zaustavile širenje covida 19.