c S
Dnevne novosti

Sabor danas o Marku Primorcu za ministra financija

15.07.2022 07:00 ZAGREB, 14. srpnja 2022. (Hina) - Hrvatski sabor danas bi trebao potvrditi Marka Primorca za novog ministra financija te ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića za  potpredsjednika Vlade.

Primorac i Butković u četvrtak su dobili povjerenje na nadležnim saborskim odborima na kojima su saslušani. 

Sabor će glasovati i o povjerenju ministru vanjskih i europskih poslova Gordanu Grliću Radman, čiji su opoziv tražila 32 oporbena zastupnika. Zastupnici će glasovati i o Zakonu o sigurnosti na cestama koji je bio na čekanju zbog žestokih kritika liječnika. Vlada je u četvrtak prihvatila amandmane te tako uvažila argumente liječničke struke koji su se usprotivili da liječnici zbog privremenih bolesti pacijentima vozačima oduzimaju vozačke dozvole. Amandmanima se predlaže da se u Konačnom prijedlogu Zakona izmijene odredbe koje u bitnom propisuju obvezu svim liječnicima, odnosno liječniku koji je obavio pregled ili je liječio vozača te izabranom liječniku da o privremenoj nesposobnosti upozori vozača te dano upozorenje evidentira u medicinskoj dokumentaciji.

Saborski zastupnici će također glasovati i o drugim raspravljenim prijedlozima zakona te o prijedlogu da se pristupi promjeni Ustava u dijelu koji se tiče referenduma, koji su potpisala 92 zastupnika te ga poslali u daljnju proceduru.

Nakon što Sabor potvrdi tu odluku, na sjednici u rujnu krenulo bi se s izradom nacrta promjena Ustava i usuglašavanju te potom usvajanju promjene Ustava, za što je potrebna dvotrećinska podrška svih zastupnika.

Također, među inim, glasovat će i o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju kojima se redefinira model obiteljskih mirovina te izmjenama Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama kojima se uvodi očinski dopust i povećava roditeljska naknada.

Zastupnici će glasovati i o ratifikaciji Protokola o pristupanju Švedske i Finske u NATO. Nakon glasovanja u petak saborski zastupnici odlaze na ljetni odmor, odnosno ustavnu stanku koja traje do 15. rujna. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković međutim ne isključuje mogućnost sazivanja izvanredne sjednice.