c S
Dnevne novosti

Sabor danas o prijedlogu Deklaracije o Ukrajini

25.02.2022 07:25 ZAGREB, 24. veljače 2022. (Hina) - Hrvatski sabor danas će rad nastaviti raspravom o prijedlogu Deklaracije o Ukrajini kojom se najoštrije osuđuje ničim izazvanu agresiju na Ukrajinu, njezini suverenitet, teritorijalni integritet i neovisnost i poziva Rusiju da odmah prestane s vojnim napadom i povuče svoje snage.

Deklaracijom se osuđuje priznavanje samoproglašenih regija Donjecka i Luganska, jer taj čin predstavlja grubo kršenje ukrajinskog suvereniteta i podrivanje međunarodnog poretka, ističe se u prijedlogu saborskog Odbora za vanjsku politiku koji je danas jednoglasno prihvatio.

Hrvatski sabor daje punu potporu teritorijalnoj cjelovitosti, suverenitetu i neovisnosti Ukrajine u njezinim međunarodno priznatim granicama što je i temeljna odrednica u odnosnima Republike Hrvatske i Ukrajine.

Hrvatski sabor izražava solidarnost s Ukrajinom i ukrajinskim narodom te poziva Vladu RH da pruži tehničku i humanitarnu pomoć u ovom teškom trenutku za Ukrajinu i sav miroljubivi svijet.  

Naglašava se da, u kontekstu sigurnosne situacije na istoku Europe, održavanje dijaloga između svih međunarodnih relevantnih aktera, smirivanje napetosti i agresivne retorike uz poštivanje međunarodnog pravnog aktera i nepovredivost međunarodnih granica predstavljaju ključ za očuvanje mira i stabilnosti u regiji.

Hrvatski sabor također također izražava čvrsto uvjerenje da je sigurna stabilna i prosperitetna Ukrajina u strateškom interesu svih građana Ukrajine, Europske unije, čitavog europskog kontinenta, svjetskog mira i međunarodnog poretka, ističe se, među ostalim, u prijedlogu Deklaracije.

U Saboru se također očekuje i glasovanje o raspravljenim točkama dnevnog reda.