c S
Dnevne novosti

Sabor danas o zakonu o tržištu električne energije

22.09.2021 07:45 ZAGREB, 21. rujna 2021. (Hina) - U drugom tjednu jesenskog zasjedanja Hrvatski sabor će raspraviti devet točaka, među kojima je i zakon o tržištu električne energije, a tjedan će zaključiti bez uobičajenog glasovanja.

Nakon slobodnih govora zastupnici će u srijedu raspraviti zakonski prijedlog o tržištu električne energije kojim se priprema tranzicija prema čistoj energiji i preuzima EU-ova direktiva iz 2019. godine o zajedničkim pravilima za unutarnje tržište za električnu energiju. Jedna od glavnih novosti tog zakona je da će hrvatska kućanstva moći kupovati struju od opskrbljivača iz bilo koje druge članice EU, ali će i građani tih članica moći s HEP-om ugovarati opskrbu električnom energijom. Računi za električnu energiju, osim podataka o potrošnji i troškovima, trebat će sadržavati i druge informacije koje će krajnjim kupcima pomoći da usporede svoj trenutačni ugovor s drugim ponudama.

Novi zakon propisuje da krajnji kupac mora imati jasne uvjete ugovora s opskrbljivačem te mu se u idućem petogodišnjem razdoblju omogućava promjena opskrbljivača unutar 24 sata. Opskrbljivači moraju pripremiti besplatan alat kojim će biti dostupna usporedba cijena usluga na tržištu kako bi krajnji kupci mogli izabrati za njih najpovoljniju opciju. Krajnjim kupcima se mora omogućiti bolja informacija i kontrola računa za električnu energiju.Neovisni operator sustava HOPS dužan se na temelju novog zakona organizirati kao dioničko društvo, umjesto društvo s ograničenom odgovornošću što je do sada bio, rekao je resorni ministar Tomislav Ćorić.

Zakoni iz resora kulture i medija

Sabor će u četvrtak raspraviti konačne tekstove zakona o autorskom pravu i srodnim pravima te o elektroničkim medijima. U odnosu na prvu verziju, konačan prijedlog zakona o elektroničkim medijima više ne sadrži odredbu po kojoj bi mediji odgovarali za cjelokupan sadržaj, pa i za neprimjerene komentare koje ispod tekstova na portalima uglavnom pišu anonimne osobe.

Nakon brojnih kritika za te je odredbe Ministarstvo kulture i medija u konačnom tekstu zakona propisalo da će za komentare odgovarati stvarni autori, a vlasnici medija, ako ne žele biti kažnjeni, morat će mijenjati pravila komentiranja. Morat će, naime, tražiti korisnika da se registrira i "na jasan i lako uočljiv način upozoriti ga na pravila komentiranja i na kršenje propisanih odredaba".

Konačnim prijedlogom zakona, objasnila je ministrica Nina Obuljen Koržinek, uvodi se puno veća transparentnost u objavi podataka o vlasničkoj strukturi medija, preciznije se definira obveza potrošnje 15 posto godišnjeg iznosa namijenjenog promidžbi ako to financiraju tijela državne uprave i vlasti.

Između dvaju čitanja u zakon je ugrađena dodatna obveza da se kod oglašavanja igara na sreću upozori na mogućnost stvaranja ovisnosti, a što je posebno važno kod zaštite maloljetnika.  Propisano je i da se, ako se proizvodnja i objavljivanje programa financiraju iz lokalnih ili državnog proračuna, sredstva za to moraju dodijeliti putem javnog natječaja i temeljem javno objavljenih kriterija.