c S
Dnevne novosti

Sabor izmijenio Zakon o Vladi, te o DSV-u i DOV-u

04.07.2022 07:25 ZAGREB, 1. srpnja 2022. (Hina) - Hrvatski sabor izmijenio je u petak većinom glasova Zakon o Vladi, kao i Zakon o Državnoodvjetničkom vijeću (DOV) i Zakon o Državnom sudbenom vijeću (DSV).

Izmjenama Zakona o Vladi, koje je podržao 81 zastupnik uz 45 suzdržanih, predviđa se ukidanje imuniteta članovima Vlade ako se radi o koruptivnom djelu za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti. Takvi će se kazneni postupci moći voditi bez prethodnog odobrenja Vlade. Prema dosadašnjim odredbama, članovi Vlade imali su imunitet od kaznenog postupka za sva djela za koja je kazna do pet godina zatvora.

Izmjenama zakona o DOV-u i o DSV-u dodatno se uređuje postupak imenovanja pravosudnih dužnosnika i okolnosti prestanka dužnosti, kao i pitanja vezana uz plan popunjavanja slobodnih mjesta i institut premještaja. Također se povećava odgovornost i transparentnost rada pravosudnih dužnosnika. Uređuje se stegovna odgovornost sudaca, te uvodi novo stegovno djelo - nedavanje suglasnosti za provođenje sigurnosne provjere.

Kao stegovno djelo neurednog obnašanja dužnosti definira se i nastup zastare zbog nepoduzimanja radnje u postupku bez opravdanog razloga.

Sucima se narušava autonomija

Diže se i norma sudaca s 80 na 100 posto za uredno obnašanje dužnosti.

Uoči glasovanja nezadovoljstvo tim zakonima izrazila je Dalija Orešković (Centar). Ponovila je da saborski zastupnici u vijećima ne bi trebali bodovati kandidate za pravosudne dužnosnike te da bi ih trebalo maknuti iz vijeća.

Sandra Benčić (Klub zeleno-lijevog bloka) kaže da je Hrvatska na dnu ljestvice u EU-u po povjerenju građana u pravosuđe, a sucima se narušava autonomija jer su stegovno odgovorni ako odbiju sigurnosnu  provjeru. Sigurnosnu provjeru sudaca svakih pet godina nema nijedna članica EU-a, to je pritisak izvršne vlasti na suce i pravosuđe, rekla je.

Sabor je također ukinuo Zakon o ovjeravanju potpisa, rukopisa i prijepisa star skoro 50 godina, te izmijenio Zakon o Zakladi „Hrvatska za djecu”, kako bi ga uskladio sa Zakonom o zakladama.

Prihvaćeno je i nekoliko izvješća, među kojima o razvojnoj pomoći Hrvatske inozemstvu i o radu za Vijeća za elektroničke medije za 2020., o radu Agencije za zaštitu osobnih podataka za 2020. i 2021. te o poslovanju Fonda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata za 2021.