c S
Dnevne novosti

Sabor: Potpora Planu usklađivanja s pravnom stečevinom EU za 2022.

24.01.2022 07:15 ZAGREB, 21. siječnja 2022. (Hina) - Saborski zastupnici u petak su raspravili i podržali predloženi Plan usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s pravnom stečevinom EU za 2022. godinu kojim se u ovoj godini planira donošenje ukupno 46 zakona, odnosno prvenstveno preuzetih novih europskih propisa.

Državni tajnik u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Frano Matušić rekao je da Plan predstavlja potpunu i pravovremenu informaciju saborskim zastupnicima o zakonodavnim aktivnostima Vlade tijekom ove godine, a koji proizlazi iz članstva u EU i obaveze preuzimanja europskih pravnih propisa u domaće zakonodavstvo.

Matušić je istaknuo da donošenjem ovog dokumenta Hrvatska potvrđuje učinkovito funkcioniranje u uvjetima punopravnog članstva EU, kao i promicanje nacionalnih interesa kroz sudjelovanje u kreiranju zajedničkih politika Unije.Što se tiče uvođenja eura, Matušić je na upit Siniše Hajdaša Dončića (SDP) kazao da će se zbog toga promijeniti dva zakonska propisa - Zakon o sanaciji kreditnih institucijaZakon o kreditnim institucijama.

Hajdaš Dončić je pritom upozorio je da se donošenje novog Zakona o radu predviđa u prvom kvartalu godine iako o njemu ne postoji ni minimalni konsenzus između sindikata, Hrvatske udruge poslodavaca i Vlade. Naveo je i da taj zakon ne odgovara na ključna pitanja.

Riječ je, rekao je, o platformskom radu u kojem ima sve više radnika koji se nalaze na marginama, a ne daje dobar odgovor ni na rad na daljinu jer većina hrvatskih poslodavaca niti internim aktima još nema reguliran takav rad iako se sve više ljudi "nagovara" da rade od kuće, a ne rješava im se pitanje troškova za struju, plin, vodu ili Internet.

Domagoj Hajduković (Klub Socijaldemokrata) napomenuo je da je usklađivanje zakonodavstva trajna obaveza svake članice EU, jer se ono europsko kontinuirano mijenja i razvija.